Draganovič šesti na prvi letošnji EP v dirkalnem tovornjaku

15. 5. 2017
Deli

26-letni Alen Draganovič je na svojem premiernem nastopu na evropskem prvenstvu v dirkalških tovornjakih (FIA European Truck Race Trophy) na avstrijskem dirkališču Red Bull je osvojil odlično deveto mesto, čeprav mu je kazalo še boljše!

Čeprav se je v prvih vožnjah zakopal v pesek, je v nedeljski nadaljeval bistveno uspešnejše, saj je je na koncu končal kar kot šesti od 15 uvrščenih. 

5,5 tone težki tovornjaki do »stotice« v 5,5 sekunde

Slovenec bo vozil najeti tovornjak češke ekipe Buggyra. Gre za vozilo na osnovi tovornjaka ameriškega proizvajalca Freightliner. V konkurenci so sicer še dirkaške različice tovornjakov znamk MAN, Scania, Mercedes-Benz in Iveco.

Tovornjaki imajo serijsko šasijo in notranjost kabine, ki ji je dodana varnostna oprema. Serijski je tudi menjalnik in zavore, ki pa morajo biti vodno hlajene. Tovornjak med dirko porabi bistveno več vode kot pogonskega goriva. Delovna prostornina motorjev je 13 tisoč kubičnih centimetrov, moč pa okrog 1.200 »konjev«. Predpisana minimalna masa znaša 5,5 tone, najvišja hitrost pa je iz varnostnih razlogov omejena na 160 kilometrov na uro. Čeprav je dirkaški tovornjak velik, do 100 kilometrov na uro pospeši le v 5,5 sekunde. Vsi uporabljajo enake Goodyearove gume (dimenzija: 315/70 R 22.5), izklopljeni pa so elektronski pripomočki proti blokiranju koles, stabilnosti in podobno.

Prihodnja dirka bo v Italiji, saj kot druga prireditev velja 27. in 28. v Misanu!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja