Električni študentski dirkalnik

1. 6. 2018 | Dušan Lukič
Deli

Ekipa študentov ljubljanske univerze z imenom Superior Engineering je predstavila nov dirkalnik Eldrax, s katerim se bodo pomerili z ekipami najboljših svetovnih univerz v sklopu tekmovanja Formula Student.

Ekipo vodi eden od najboljših slovenskih reli voznikov Tim Novak, za to sezono pa so se odločili izdelati povsem nov dirkalnik, ki ga poganja elektrika, pohvali pa se lahko z aktivno aerodinamiko, podobno DRS v formuli 1.

240-kilogramski dirkalnik Eldrax (električni zmaj) ima baterijo s kapaciteto 8,4 kilovatne ure, ki so jo iz Sonyjevih celic izdelali sami. Zmore največ 80 kilovatov izhodne moči (to je tudi maksimum, ki ga določa tehnični pravilnik tekmovanja), dva elektromotorja pa dirkalnik, ki ima kokpit izdelan kot karbonski monokok, pri podvozju pa so večinoma uporabili titan in aluminij, do 100 kilometrov na uro poženeta v treh sekundah. Ker ima dva elektromotorja, pri legi na stezi pomaga tudi vektoriranje navora.

Ekipa bo z Eldraxom na stezi že julija, ko bo tekmovala na dveh velikih tekmah Formule Student na nizozemskem in na Madžarskem.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel