Fernando Alonso s Hondo na Indy 500

16. 4. 2017
Deli

Španec Fernando Alonso, ki mu zadnja leta v formuli 1 ne gre najbolje v ekipi McLaren Honda, je letos dobil še en nov izziv: z McLarnom, Hondo in ekipo Andretti Autosport team bo 28. maja nastopal na legendarni dirki Indy 500.

Mclaren se vrača na legendarno dirko po 38 letih, seveda s tehničnim partnerjem Hondo, kot zanimivost pa lahko povemo, da bo imela ekipa Andretti Autosport team (katere vodja je Michael Andretti, nekdanji prvak v IndyCarju in dirkaču v formuli 1) zgolj en dirkalnik. V njemu pa bo sedel Fernando Alonso, ki s popularnimi ameriškimi dirkami ali njihovimi dirkalniki nima prav nobenih izkušenj.

"Lahko potrdim, da z dirkalniki IndyCar ali njihovimi zelo hitrimi dirkališči nimam prav nobenih izkušenj, zato pa sem še toliko bolj prepričan, da bo zanimivo. Dal bom vse od sebe, vendar mi je po drugi strani žal, da zato ne bom nastopal na monaški dirki F1, ki je isti konec tedna," je dejal Alonso. 

35-letni španski dirkač je priznal, da ga zanima zmaga na treh najbolj prestižnih dirkah: "Želim zmagati na monaški dirki F1 (kar mu je uspelo že dvakrat, op.a.), Indianapolis 500 in na vztrajnostni krožni dirki 24-ur Le Mansa. Glede na to, da sem še mlad, sem optimističen," je dejal v smehu. 

Ste vedeli, da ima ameriški dirkalnik Hondin 2,2-litrski motor V6 z oznako twin-turbo, ki se zaradi strogih tehničnih pravil lahko zavrti samo do 12 tisoč vrtljajev? Vseeno pa se na dirkah, kjer se vozijo zgolj nekaj centimetrov narazen, večkrat podijo s kar 350 km/h.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja