Fiat Panda premagala Dakar

17. 1. 2017
Deli

Morda se zdi nenavadno, da bi majhen avtomobil premagal tako zahtevno dirko, kot je rally Dakar, a Fiatovi Pandi, oziroma njeni dirkalni različici PanDakar, je uspelo prav to. PanDakar je s tem postal prvi Fiat in prvi italijanski avtomobil na Dakarju, hkrati pa, kot pravijo pri Fiatu, tudi prvi športni terenec na osnovi standardnega avtomobila, ki je uspešno premagal zahtevno dirko.

Pod imenom PanDakar se namreč skriva Fiat Panda 4x4 Cross s standardnim 180-'konjskim' motorjem 2.0 Multijet, ki so jo predelali le toliko, da je prenesla zahteve dirke. Kot pravijo pri Fiatu, so k uspehu na dirki pripomogle tudi standardne lastnosti Pande 4x4 Cross, kot so majhne mere z dolžino manj kot 3,8 metra in sposobnost premagovanja vsakršnega terena v vsakem vremenu.

K uspehu je pripomogla tudi ekipa Orobica Raid, ki so jo ustanovili leta 2008. Vodi jo specialist za vztrajnostne dirke Giulio Verzeletti, v vztrajnostnem dirkanju pa so izkušeni tudi drugi člani ekipe s skupno več kot 40 nastopi na Dakarju. Čez ciljno črto sta avtomobil pripeljala Verzeletti in Antonio Cabini, pomagal pa jima je Nicola Montecchio, ki je pripravil motor, da je lahko premagal tudi najvišje gorske etape.

Fiat Panda se sicer s 190.000 registriranimi primerki lahko pohvali z naslovom najbolj prodajanega mestnega avtomobila v Evropi za leto 2016. Peto leto zapored je najbolje prodajan mestni avtomobil v Italiji, med vodilne v razredu se uvršča tudi v Italiji, Grčiji in Srbiji, med prve tri pa v Španiji, Avstriji, Sloveniji, Hrvaški in Švici.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja