Formula 1: Gnala ga je tudi želja po »maščevanju«

8. 6. 2015
Deli

Lewis Hamilton je z zmago v Montrealu odgovoril na polom v Monaku. Tako je slavil 37-ič v karieri in četrtič v Kanadi. Očitno pomaga, če gre dirkač z določeno mero jeze na start.

Jeza je sestavni del formule 1, bila, je in bo ostala. Dobro je, če jo dirkači znajo kontrolirati, da ohranijo zdrave in mirne živce in da se ne prepusti čustvom v nepravem trenutku. Kajti takrat lahko postane nevarno. To je marsikdo izkusil na najbolj možen tragičen način. Na primer Gilles Villeneuve, ki je po sporu s takratnim ekipnim tovarišem pri Ferrariju Didierjem Pironijem na dirko v Zolder odšel z zvrhano mero jeze in želje po maščevanju. A ta se mu je kruto maščevala.

Lewis Hamilton te napake ni ponovil, kajti danes so časi drugačni. Prepričljivo je opravil ravno z Nicom Rosbergom, čeravno ne z lahkoto, kot je sam dejal, saj mu je Nemec stalno tesno sledil in čakal na njegovo napako. Ki pa je ni in ni bilo. Malo pa mu je pri tem pomagalo, da je postal tudi najboljši britanski dirkač v statistki krogov, odpeljanih na prvem mestu. Do sedaj jih je odpeljal 2089 in s tem s prestola zrinil Nigela Manslla.

In tudi sicer je bil Mercedes na hitri stezi Gillesa Villeneuva na otoku Notre Dame streljal od centra Montreala razred zase. Ali v svojem svetu, saj sta oba srebrna dirkača vozila poljubno hitro. Kljub težavam, Hamilton je bil malce na tesnem z gorivom, Rosberga pa so mučile pregrete zavore, sta lahko na koncu varčevala s tehniko toliko, da jim tekmeci niso prišli niti blizu. Sicer je bil svojevrstni junak Sebastian Vettel, ki se je z osemnajstega prebil na končno peto mesto, stopničke je z napako zapravil Kimi Raikkonen, ki je bil četrti, prvič letos pa se je uvrstitve med najboljše tri veselil Valtteri Bottas. Dvojna ničla pa je zadela ekipo McLaren. Ponoven odstop, tretji zapovrstjo za Alonsa, in dejstvo, da so bili na ravnih odsekih steze tudi do 15 km/h počasnejši od tekmecev, pove veliko. Zdaj ostaja vprašanje, koliko časa bodo odgovorni še lahko mirili predvsem Alonsa.

Besedilo: Andraž Zupančič, foto: moštva

VN Kanade, Montreal

1. Lewis Hamilton Mercedes 1.31:53,145

2. Nico Rosberg Mercedes + 2,285 sek

3. Valtteri Bottas Williams + 40,666 sek

4. Kimi Raikkonen Ferrari + 45,625 sek

5. Sebastian Vettel Ferrari + 49,903 sek

6. Felipe Massa Williams + 56,381 sek

7. Pastor Maldonado Lotus + 1:06,664 min

Točkovanje dirkačev

1. Lewis Hamilton 151

2. Nico Rosberg 134

3. Sebastian Vettel 108

Točkovanje moštev

1. Mercedes 285

2. Ferrari 180

3. Williams 104

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja