Formula 1: S pravim občutkom do domače zmage

6. 7. 2015
Deli

Da je formula 1, vsej krizi, nezadovoljstvu med gledalci, zapleteni tehniki, ki dirkačem ne dovoli več, da bi vseskozi vozili na zgornji meji zmogljivosti svojih štirikolesnikov, še vedno tudi šport sreče, je na dirki za VN Velike Britanije v Silverstonu potrdil zmagovalec Lewis Hamilton.

Še na dirki v Avstriji, na kateri je prepričljivo slavil Nico Rosberg, je kazalo,da je Lewis trenutno v defenzivi, da on in ekipa delajo napake, ki bi se mu znale maščevati ob koncu sezone. Da enostavno ne ve, kje zaustaviti nalet Nica Rosberga. In na koncu je le našel pravi recept in to na dirki, ki mu največ pomeni – v domačem Silverstonu.

Angleško vreme je še kako igralo na Hamiltonovo karto, sam pa se je, za razliko od postanka v Monaku, odločil pravi trenutek in svoj dirkalnik obul v pnevmatike za delno mokro stezo. Nico Rosberg pa je v tistem dodatnem krogu, ko je izgubil več kot sedem sekund, lahko le nemočno opazoval, kako je šla to pot zmaga v roke domačinu.

Hamilton je s tem slavil svojo 38. zmago v karieri. Prvi po dirkaču Davidu Coulthardu je kot Britanec dvakrat zapored slavil v Silverstonu. Da, dodatne točke so pomembne, a bolj kot to je pomemben njegov občutek, da zna in zmore narediti tudi še kaj prav in se v zmedi z vremenom odločiti prav. Kanček sreče je pomagal, a vseeno so prepolne tribune gledalcev, ki ob krizi v formuli 1 ne vidijo kakšne večje težave, le uspelo slaviti skupaj z njim.

Rosberg je to pot moral spet priznati Britančevo premoč in mu je celo pošteno čestital, Sebastian Vettel pa tudi počasi, a zanesljivo, izgublja veter v jadra. Vsaj kar se primerjave z Mercedesom tiče, pa je bila tudi ekipa Williams to pot na domačem terenu skorajda neustavljiva. A le skorajda, čeprav so na startu presenetili oba Mercedesova dirkača. A nadaljevanje je bilo tisto, kjer so se to pot beli junaki izgubili. In da, Fernando Alonso je prišel do prve točke v letošnji sezoni. Čudeži se vendarle dogajajo.

Andraž Zupančič

VN Velike Britanije, Silverstone

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:31:27,729

2. Nico Rosberg Mercedes + 10,956 sek

3. Sebastian Vettel Ferrari + 25,443 sek

4. Felipe Massa Williams + 36,839 sek

5. Valtteri Bottas Williams + 1:03,194 min

6. Danil Kvjat Red Bull + 1:03,955 min

7. Nico Hülkenberg Force India + 1:18,744 min

Točkovanje dirkačev

1. Lewis Hamilton 194

2. Nico Rosberg 177

3. Sebastian Vettel 135

Točkovanje moštev

1. Mercedes 371

2. Ferrari 211

3. Williams 151

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja