Formula 1: Španija 2016: Najstniški rekord v formuli 1, Mercedesa pa z dolgima nosovoma

16. 5. 2016
Deli

Peto dirko letošnje sezone formule 1 v Barceloni je dobil mladi Max Verstappen (Red Bull), drugo in tretje mesto sta si razdelila dirkača Ferrarija Kimi Raikkonen in Sebastian Vettel. Oba dirkača Mercedesa sta ostala praznih rok po trčenju v prvem krogu, ko sta drug drugega pometla s steze.

Na mladih svet stoji. Tako nekako bi lahko ocenili zmago Maxa Verstappna, novega čudežnega dečka formule 1, ki je s prepričljivo mirnostjo zmagal in se obranil vseh napadov veliko bolj izkušenega Kimija Raikkonena. A prava drama v Barceloni se je začela takoj po startu. Nico Rosberg je namreč presenetil Lewisa Hamiltona in prevzel vodstvo, in ko je ta skušal ponovno prehiteti tekmeca, je Nemec zaprl pot Hamiltonu, zaradi česar je zapeljal na travo in oba sta trčila ter dostopila. Takoj po dirki nista dajala izjav, le siva eminenca Mercedesa Niki Lauda je ob tem povedal: »Lewis je krivdo za trčenje in dvojni odstop prevzel na svoj račun, se opravičil, zadeva je za nas s tem končana. Je pa nedopustljivo, da se tako nepremišljeno drug drugega spravita ob točke. Enostavno ne moreš z glavo skozi zid.«

In v tem, torej trčenju in odstopu obeh Mercedesov, se skriva recept za zanimivo dirko. Če želiš, da bo dirka napeta do zadnjega kroga, potem na stezi ne smeš imeti Mercedesa. Tako so dirkači Red Bulla in Ferrarija zadihali s polnimi pljuči in se odcepili od zasledovalcev, se nenehno ogrožali in se skušali prehiteti. Le da so bolj izkušeni naredili račun brez Maxa Verstappna. Nizozemec, ki je lani sezono začel še brez vozniškega dovoljenja, in je pred desetimi dnevi prvič sedel v Red Bullov dirkalnik, je presenetil vse. Očitno ima Max prave dirkaške gene, saj je dirkala tudi njegova mama.

Oba dirkača Ferrarija sta bila nemočna, kar sta tudi pokazala. Najbolj slikovit je bil Kimi Raikkonen, ki je dejal, da je v formuli 1 dirkal proti njegovemu očetu. In da si potem lahko mislite, da je vse skupaj kar malo strašljivo.

18 let in 227 dni je zdaj starost najmlajšega zmagovalca dirke formule 1 v zgodovini tega športa. Niki Lauda pa je le še dodal: »Da nekdo tako mlad tako na hitro zamenja ekipo, sede v zanj povsem nov dirkalnik in potem s tako zrelostjo in mirnostjo zmaga, to je neverjetno.«

VN Španije, Barcelona

1. Max Verstappen Red Bull 1.41:40,017

2. Kimi Raikkonen Ferrari + 0,616 sek

3. Sebastian Vettel Ferrari + 5,581 sek

4. Daniel Ricciardo Red Bull + 43,950 sek

5. Valtteri Bottas Williams + 45,271 sek

6. Carlos Sainz Toro Rosso + 1:01,395

7. Sergio Perez Force India + 1:19,538

Vrstni red dirkačev

1. Nico Rosberg 100

2. Kimi Raikkonen 60

3. Lewis Hamilton 57

Vrstni red moštev

1. Mercedes 157

2. Ferrari 109

3. Red Bull 94

6802 dneva oziroma 18 let in 227 dni je bil star Max Verstappen, ko je prvič zmagal v formuli 1 in s tem postal najmlajši dirkač, ki je stopil na najvišjo stopničko. Pred njim je bil rekorder Sebastian Vettel z 21 leti in 73 dnevi starosti.

Andraž Župančič, foto: tovarne

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja