Formula 1: Velika nagrada Bahrajna

7. 4. 2014
Deli

Na dirki za VN Bahrajna sta bila Mercedesova dirkača ponovno v svojem svetu, Ferrari in Red Bull pa še ne najdeta izhoda iz krize. Hamilton in Rosberg sta s športno dirko še kako začinila 900-to dirko za svetovno prvenstvo sodobne formule 1.

Čeprav sta bila dirkača Mercedesa res v svojem svetu, pa to ni pomenilo, da nista dirkača. Nasprotno, z ostrimi boji, ki si bili več kot le kdo bo zmagal, sta navdušila vse. Na vprašanje, uveljavljanja v lastni ekipi in premoči, je najbolje odgovoril Hamilton. S 24-to zmago v karieri in prvo v Bahrajnu.

Njun dvoboj je bi prava poslastica, saj sta ga bila pošteno, a nista tekmecu prepuščala nit milimeter asfalta, podobna slika je bila tudi v bojih za preostala mesta, kjer so dirkači vozili na vso moč in pokazali, da lahko tudi z nekaj tišjimi in predvsem manj estetskimi dirkalniki ponudijo ljubiteljem formule 1 dobre dirke.

Tretje mesto Sergia Pereza je manjše presenečenje, čeprav se je moral Mehičan res potruditi, da je za seboj zadržal Ricciarda, ki je na svoj način pokazal zobe predvsem Vettlu. Nemec je ponovno odpeljal bledo dirko, kar velja tudi za oba dirkača Ferrarija. Lanski favoriti so letos očitno sezono začeli na levi nogi, medtem ko so tisti, ki jih zadnjih nekaj let nismo mogli šteti med favorite, zajeli veter sprememb v polna jadra. Williams na primer, saj sta bila Massa in Bottas hitra, a žal tudi preveč potratna do pnevmatik.

Ferrari je tako ponovno razočaral na celi fronti, ne Alonso ne Raikkonen to pot nista igrala nobene pomembnejše vloge, panično »reševanje« njihovih zadreg na račun raznih zahtev s strani vodstva Ferrarija, pa zdaj poskrbi le še za nekaj smeha. Do smeha pa ni bilo Estebanu Gutierrezu. Dirkača Sauberja je zelo odločno torpediral še en dirkač, ki je znan po vse prej kot nežni vožnji, Pastor Maldonado. Kot da ekipa Lotus letos že sama s seboj nima dovolj problemov, je Maldonado poskrbel, da je Gutierrez bahrajanski asfalt pogledal tudi z druge perspektive, namreč z glavo navzdol. Na vso srečo jo je odnesel brez poškodb. Naslednja dirka bo na sporedu 20. aprila v Šanghaju.

Besedilo Andraž Zupančič, foto tovarne

VN Bahrajna, Manama

1. Lewis Hamilton    Mercedes    1.38:42,743

2. Nico Rosberg    Mercedes    + 1,085 sek

3. Sergio Perez    Force India    + 24,067 sek

4. Daniel Ricciardo    Red Bull    + 24,489 sek

5. Nico Hülkenberg    Force India    + 28,654 sek

6. Sebastian Vettel    Red Bull    + 29,879 sek

7. Felipe Massa    Williams    + 31,200 sek

Točkovanje dirkačev

1.    Nico Rosberg    61

2.    Lewis Hamilton    50

3.    Nico Hülkenberg    28

Točkovanje moštev

1.    Mercedes    111

2.    Force India    44

3.    McLaren    43

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol