Formula 1: Velika nagrada Monaka: Ko nekdo spi …

25. 5. 2015
Deli

Dirka za VN Monaka se je za ekipo Mercedes spremenila v tako smešnico, da se bodo srebrnim še dolgo smejali. Njihovi strategi so namreč vzeli zmago Lewisu Hamiltonu, ki jo je imel tako rekoč že v žepu.

Včasih je formula 1 prehiter šport, da bi ga človeški možgani še uspeli sproti obdelovati. A včasih vsem tem strokovnjakom in strategom enostavno zmanjka tudi nekaj zdrave kmečke pameti. Na minuli dirki so namreč Lewisa Hamiltona s povsem nerazumljivim klicem v bokse, ki ni bil potreben, ki ni služil ničemur, za to odločitev pa so imeli, kot je dejal Niki Lauda, ogromno časa, spravili ob že zagotovljeno zmago. Ki jo je podedoval drugi Mercedesov dirkač Nico Rosberg, ki je s tem slavil tretjo zaporedno zmago v kneževini, pred njim je na tej lestvici le še Ayrton Senna s petimi zmagami.

Lewis Hamilton je po dirki težko našel besede, ki ne bi preveč grobo izražale tistega, kar je mislil. Njegovim tekmecem je bilo seveda prav, da so pri Mercedesu brcnili v temo, da bolj ne bi mogli.

Bodimo iskreni, delo strategov in branje dirke je presneto težka stvar, polna nepredvidljivih dejavnikov. In če se takrat zgodi napaka, je to razumljivo. A če se to zgodi na dirki, kjer vodilni vodi z več kot 20 sekundami prednosti, ko so na stezo poslali varnostni avtomobil, potem ... Ob vsej elektroniki, računalnikih, programih, simulacijah, izkušnjah so se pri srebrnih odzvali, kot da niso še nikoli dirkali v kneževini. Kajti zlato pravilo Monaku velja: prehitevanje je skoraj nemogoče. Zato se boksov izogibajo kot kužnega bolnika.

Hamilton je bil po dirki sicer dokaj diplomatski, konec kocev je ravno podpisal pogodbo za 140 milijonov evrov za tri leta pri Mercedesu, a dejstvo je, da se tudi zmage Nica Rosberga niso mogli in znali veseliti. Kajti, kot je dejal Lauda, jih bolj skrbi, kaj za vraga je šlo narobe, da so se lahko tako ušteli. Ko je na stezo prišel varnostni avtomobil, je imel Hamilton 23 sekund prednosti. Ko je zavil v bokse, pa le še 20. In te tri sekunde so ga na koncu stale zmage.

Očitno bodo morali pri Mercedesu strategom vsakemu kupiti novo štoparico, kajti te, ki jih imajo zdaj, ne delujejo dovolj dobro.

Besedilo: Andraž Zupančič, foto: moštva

VN Monaka, Monte Carlo

1. Nico Rosberg Mercedes 1.49:18,420

2. Sebastian Vettel Ferrari + 4,486 sek

3. Lewis Hamilton Mercedes + 6,053 sek

4. Danil Kvjat Red Bull + 11,965 sek

5. Daniel Ricciardo Red Bull + 13,608 sek

6. Kimi Raikkonen Ferrari + 14,345 sek

7. Sergio Perez Force India + 15,013 sek

Točkovanje dirkačev

1. Lewis Hamilton 126

2. Nico Rosberg 116

3. Sebastian Vettel 98

Točkovanje moštev

1. Mercedes 242

2. Ferrari 158

3. Williams 81

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"