Formula 1: Velika nagrada Monaka

26. 5. 2014
Deli

Ledena doba v kneževini

Na 72. dirki formule 1 za VN Monaka je slavil Nico Rosberg, drugo mesto je osvojil njegov ekipni tovariš pri Mercedesu Lewis Hamilton, tretji pa je bil Redbullov Daniel Ricciardo. Na dirki, ki v ospredju ni ponujala prav veliko dogajanja, se je pokazalo, da je pri Mercedesu napočila prava ledena doba v odnosih obeh dirkačev.

Niki Lauda, eden odgovornih pri Mercedesu, je komentiral: »Če hočeš uspeti v formuli 1, moraš biti velik egoist. A vodstvo ekipe mora paziti, da zadeve ne uidejo iz rok. Če se dirkača ne pozdravita niti zjutraj, ko se srečata v hotelu ali v boksih, potem je zadeva šla predaleč.« Če to reče eden od poznavalcev formule 1, potem se zadeve pri srebrnih res zaostrujejo.

V resnici je bilo le vprašanje časa, kdaj bo prišel dvoboj med Rosbegom in Hamiltonom tako daleč. V Monaku je nastopila prava ledena doba, mrki pogledi, uperjeni v tla, in nobenega rokovanja, sem ter tja kakšna strupena puščica, izstreljena proti ekipnemu tovarišu, to je realnost v ekipi Mercedes v tem trenutku. In najhuje za tekmece je, da se oba dirkača nemoteno prepirata za zmage, medtem ko drugi vse to opazujejo bolj kot ne kot pravi statisti in pobirajo drobtinice, ki padejo srebrnim z mize.

Že na kvalifikacijah je bilo jasno, da je dobrih odnosov dokončno konec. Slika se je nadaljevala tudi po dirki, na kateri se je veselil Nico Rosberg, ki je tukaj zmagal že lani. Lewis Hamilton tokrat ni našel pravega orožja v boju z Rosbergom, saj se je ukvarjal s kar nekaj težavami, zadovoljen pa ni bil niti z delom ekipe, ki je sproti določala taktiko njegove dirke: »Drugo mesto ni slab rezultat, a zmagati v Monaku bi mi pomenilo veliko. Tu je tako in tako nemogoče prehitevati, čakal sem na Nicovo napako, ki je ni naredil. Potem mi je proti koncu dirke priletelo nekaj v oko, precej me je bolelo, in voziti samo z enim očesom v Monte Carlu je skoraj nemogoče. Razmišljal sem, da bi šel v bokse po pomoč, a se je k sreči zadeva sama uredila in mi je tujek zlezel iz očesa, tako da sem lahko za seboj zadržal Ricciarda. Glede najinega odnosa z Rosbergom pa lahko rečem le, da si želim poštenega boja.« A že dejstvo, da si nista čestitala ne po kvalifikacijah ne po dirki, pove zelo veliko.

Daniel Ricciardo je bil spet boljši od Sebastiana Vettla, kar postaja že stalnica pri Red Bullu. Aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel je namreč odstopil, letošnje sezone pa si tudi približno ni predstavljal tako, kot se razvija: »Turbomotor brez turbopuhala ni več motor.« Odstopil je namreč zaradi napake na motorju. (AZ)

VN Monaka, Monte Carlo

1. Nico Rosberg    Mercedes    1.49:27,661

2. Lewis Hamilton    Mercedes    + 9,210

3. Daniel Ricciardo    Red Bull    + 9,614

4. Fernando Alonso     Ferrari     + 32,452

5. Nico Hülkenberg    Force India    – 1 krog

6. Jenson Button    McLaren    – 1 krog

7. Felipe Massa    Williams    – 1 krog

Točkovanje dirkačev

1.    Nico Rosberg 122

2.    Lewis Hamilton    118

3.    Fernando Alonso    61

Točkovanje moštev

1.    Mercedes    240

2.    Red Bull     99

3.    Ferrari     78

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja