Formula 1: Velika nagrada V. Britanije

7. 7. 2014
Deli

Lewis Hamilton je z zmago na VN Velike Britanije na 'svetih dirkaških tleh' v Silverstonu tako rekoč ujel Nica Rosberga, s svojim uspehom je po svoje pisal zgodovino tega športa. Dirko sta zaznamovala nesreča Kimija Raikkonena in tesen dvoboj, tudi besedni, med Fernandom Alonsom in Sebastianom Vettlom.

Na startu se je zapletlo že v prvem krogu, ko je Kimi Raikkonen zdrsnil s steze in pri vračanju na stezo izgubil nadzor nad dirkalnikom ter močno treščil v kovinsko ogrado, pri tem pa s steze pometel še Kobajašija in Masso. Finec si pri tem k sreči ni staknil hujših poškodb, le udarec v kolke in gleženj.

Zaradi popravila kovinske ograde je bila dirke prekinjena več kot eno uro. In ko se je že vse kazalo, da bomo kljub številnim prehitevanjem spet gledali le napet dvoboj med vodilnim Rosbergom in Hamiltonom, se je zapletlo pri prvem. Okvara menjalnika ga je prvič v letošnji sezoni stala uvrstitve, na vseh letošnjih dirkah se je namreč uvrstil na prvo ali drugo mesto. Podarjenega se je veselil Lewis Hamilton, ki je tako slavil 27. zmago v karieri, s čimer se je postavil ob bok na primer Jackieju Stewartu. Dejansko so prva tri mesta osvojili poraženci kvalifikacij, Hamilton se je s šestega startnega mesta prebil na prvo, Bottas celo s 14. na drugo in Ricciardo z osmega na tretje. Kot zanimivost dodajmo, da je tokrat v Silverstonu prvič po letu 1975 zmagal dirkač, ki jo je začel s slabšega startnega položaja od petega. Leta 1975 je to uspelo Emersonu Fittipaldiju, ki je dirko začel sedmi.

Sta pa zato Sebastian Vettel in Fernando Alonso poskrbela za več razburjanja na stezi. Oster dvoboj do zadnjega centimetra, blokiranje idealne linije, pokazala sta vse, kar mora dirkač formule 1 pokazati. Z eno samo napako: uprizorila sta pravo dirko jokanja in stokanja. Kar težko bi prešteli, kdo se je večkrat po radijski zvezi pritožil nad tekmecem, kar je spravilo v slabo voljo tudi nekdanjega večkratnega svetovnega prvaka Nikija Laudo: »Odpeljala sta odlično dirko. A sta vse pokvarila s stokanjem in pritoževanjem po radijski zvezi. Posebej Vettel, ni bilo kroga, da ne bi bilo nekaj narobe. To so vendar dirke, namesto da stoka, naj raje dirka. Alonso mu je pustil dovolj prostora, na koncu ga je celo prehitel. Stalno se je pritoževal kot prestrašen otrok.«

Naslednja dirka bo 20. julija v Hockenheimu v Nemčiji.

besedilo: Andraž Zupančič foto: moštva

VN Velike Britanije, Silverstone

1. Lewis Hamilton Mercedes 2.26:52,094

2. Valtteri Bottas Williams + 30,135 s

3. Daniel Ricciardo Red Bull + 46,495 s

4. Jenson Button McLaren + 47,390 s

5. Sebastian Vettel Red Bull + 53,864 s

6. Fernando Alonso Ferrari + 59,946 s

7. Kevin Magnussen McLaren + 1:02,563 min

Točkovanje dirkačev

1. Nico Rosberg 165

2. Lewis Hamilton 161

3. Daniel Ricciardo 98

Točkovanje moštev

1. Mercedes 326

2. Red Bull 168

3. Ferrari 106

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja