GHD Lučine: Zardo pričakovano, Boh presenetil

12. 8. 2012 | Aljoša Mrak
Deli

Italijan Denny Zardo (F3000 Lola Zytech B99) ni samo zmagovalec letošnje avtomobilske gorske dirke Lučine 2012, pač pa tudi nov rekorder proge. Od Todraža do Lučin (3.900 metrov) je v drugi vožnji potreboval le 2 minuti 04 sekunde 17 stotink in tako izboljšal lanski rekord Čeha Milana Svobode za več kot sekundo! Najboljši slovenski dirkač je bil Patrik Zajelšnik na drugem mestu, osmi je bil Marjan Smrdelj, za presenečenje dirke pa je poskrbel Sandi Boh s tretjim mestom oziroma zmago med 'klasičnimi' dirkalniki. 

Denny Zordo je bil seveda favorit dirke, saj je že zmagal na evropskem in italijanskem gorskem prvenstvu. Vendar pa je bil Slovenec z začasnim prebivališčem v Nemčiji Patrik Zajelšnik, ki nastopa z licenco velenjskega V-Racinga, kar hud zalogaj, prav tako je imel velike ambicije tudi zmagovalec Gorjancev Vaclav Janik. Vendar je bil Italijan najhitrejši v vseh treh vožnjah, torej tudi v prvi, ki je zaradi številnih izletov s steze trajala kar tri ure in 15 minut.

Veliko presenečenje dirke je bil prav gotovo Sandi Boh (Mitsubishi Lancer), ki je bil konstantno hitrejši od aktualnega evropskega prvaka Aleša Preka (Porsche 911 GT3). Prek je v zadnji vožnji celo naredil napako, se zavrtel in s tem prepustil drugo mesto Radu Raspetu (Mitsubishi Lancer). "Dirkalnik je pretrd in proga v Lučinah mu nikakor ne ustreza," je bolj kot ne v brado mrmral Prek, zato lahko pričakujemo, da bo pred naslednjimi dirkami podvozje 'omehčal'. 

V diviziji II je za drugo presenečenje poskrbel 21-letni Leon Vodopivec (Renault Clio Williams), ki je v tesnem dvoboju premagal favoriziranega Slavka Zormana (Renault Clio Williams), tretji pa je bil Alojz Udovč (Renault Clio R3). Mladenič ima za seboj že pet let dirkaških izkušenj, saj je tri leta nastopal s pokalnim Seicentom, zadnje dve leti pa nastopa s Cliom. Če bo tako nadaljeval, imamo novo zvezdo slovenskega dirkanja!

V diviziji I Daniele Trani (Citroen AX) ni dovolil presenečenj in je že tretjič zapovrstjo slavil na domačih dirkah. Odličen drugi je bil Nejc Štrovs (Škoda Felicia Kit Car), ki je na najboljši način izkoristil težave z motorjem Denisa Saviča (MG ZR 105) - in ga potisnil na tretje mesto.

Omeniti moramo še drifterje, še posebej Luko Marko Grošlja, ki je z razširjenim BMW-jem GTR znova navdušil številno občinstvo. "Letos sem prav užival, čeprav je bilo proti cilju vedno težko," je še dejal Grošelj. Si predstavljate, kako je krotiti okroglih 400 'konjev' s serijskimi gumami, ki so proti cilju že na žicah?

Prihodnja gorska dirka bo že čez 14 dni v Ilirski Bistrici.

Aljoša Mrak

FOTO: Uroš Modlic 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"