Intervju: Eddie Jordan

15. 6. 2009
Deli
Intervju: Eddie Jordan

Z zdaj že nekdanjim lastnikom moštva formule ena (ekipo je vodil od leta 1991 do 2005) Eddiejem Jordanom smo se pogovarjali v splitski marini, kjer ima privezano Elanovo jadrnico 450, s katero namerava sodelovati na regatah v Franciji, na Sardiniji in Hrvaškem.

Mar to pomeni, da se je 61-letni roker po duši vrgel v jadranje? Da, in to vzporedno z ljubeznijo do dirkaškega sveta na štirih kolesih. V svet formule ena se je namreč aktivno vrnil prav z začetkom letošnje sezone.

Poznani ste kot nekdanji dirkač in nekdanji lastnik moštva formule ena in F3000, kot bobnar v rok skupini Eddie & The Robbers, poslovnež, napisali ste tudi avtobiografijo … Kaj pa Eddie Jordan počne zdaj?

Od začetka letošnje sezone formule ena delam kot predstavnik za britansko televizijsko hišo BBC. Novinarski posel je zame popolnoma nova izkušnja, zato se ga še učim. Gre za zelo razburljivo delo; sploh ker imam rad dirke, tamkajšnjo atmosfero, ljudi …

Imate vse našteto radi tako zelo, da bi se v karavano formule ena s svojo ekipo vrnili še enkrat?

Vrnitve si ne želim. Ekipa Jordan je osvojila nekaj zmag, imeli smo veliko dobrih dirkačev – med njimi so bili kar štirje svetovni prvaki: Michael Schumacher, Damon Hill, Ayrton Senna, Nigel Mansell – vseeno pa v formulo ena ne bi rad še enkrat vstopil z ekipo. S svetom formule ena zdaj raje sodelujem prek televizijskega dela (mimogrede: za to, da je v družbi soproge Marie prišel v Split na prevzem jadrnice in na morju ostal štiri dni, je izpustil dirko na Kitajskem, in tega mu šefi na BBC-ju niso mogli prepovedati, op. p.).

V cirkusu formule ena ste z lastno ekipo vztrajali skoraj desetletje in pol, vašega dirkalnika se spominjamo kot tistega s pravim rokovskim duhom v sebi: rumenega in porisanega s kačami, sršeni … Ali lahko rečete, da karkoli obžalujete iz let, ko ste vodili ekipo?

Khm, človek si velikokrat reče: Želim si, da bi lahko to in to naredil bolje. Najdejo se tudi ljudje, ki ti rečejo, da nisi delal ravno dobro. A zase lahko rečem, da iz časov, ki sem jih dal formuli ena, ne obžalujem ničesar. Ravno nasprotno: zelo sem zadovoljen z njimi. Iz majhne pokrajine na Irskem sem prišel v Veliko Britanijo, kjer so mi dali priložnost, da se preizkusim v tem dirkaškem poslu, jaz pa sem jo odprtih rok izkoristil. In to je bilo zelo dobro.

Kaj si štejete za največji uspeh, ko govoriva o sodelovanju med 'velikimi' v svetu formule ena?

Vedno, ko me to vprašajo, ljudje pričakujejo, da bom začel govoriti o kateri od zmag, ki si jo je prislužilo moje moštvo. A za največji uspeh si v letih, ki sem jih preživel v karavani formule ena, štejem to, da mi je uspelo obstati. Uspeh je zame torej to, da se je moji mali ekipi uspelo obdržati tako dolgo! (MS, MR)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja