Izziv: Opel Corsa OPC proti dirkalniku Opel Adam Cup

27. 11. 2016 | Aljoša Mrak
Deli

S poskočno Opel Corso OPC sem izzval našega vozniškega talenta Tima Novaka in dirkalnik Opel Adam Cup na Racelandu. Hja, sem si mislil, nimata za burek, saj je bilo na moji strani kar 68 'konjev'.

Na krško dirkališče Raceland sem se odpeljal poln samozavesti in prepričanja, da nama bo uspelo. Opel Corsa OPC ima namreč 1,6-litrski turbomotor, ki ga v nizkih vrtljajih kar razganja. Poleg tega ima 210 'konjev', ki s pomočjo klasične delne zapore diferenciala dobesedno grizejo v asfalt. Če torej seštejemo z navorom obdarjeni motor, ki ponuja kar 68 'konjev' več kot pokalni Opel Adam, in delno zaporo diferenciala znamke Draxler (dodatni paket OPC Performance Pack), da o moji kilometrini na Racelandu sploh ne govorimo, uspeh res ne more izostati.

Toda odkrito priznam, da me je na poti po dolenjski avtocesti, ki bi jo lahko prevozil miže, že začel glodati slab občutek. Opel Corsa OPC je odličen adut, z močnim motorjem, športnimi gumami, odličnimi školjkastimi sedeži Recaro in z vrhunskimi zavorami znamke Brembo, toda proti surovi moči bom imel nasproti dirkaškega Opla Adama Cupa, ki ovinke ljubi veliko bolj kot ravnine. In podobno velja za Tima Novaka, 22-letnega mladeniča iz Lesc, ki mu je avtomobilska športna zveza FIA podelila večmesečno izpopolnjevanje v okviru izbora (FIA Institute Academy), na katerem je sodelovalo 12 najbolj talentiranih dirkačev z vsega sveta. Da, tudi on ljubi ovinke, čeprav je letos nastopal v nemškem pokalu ADAC Opel Rallye Cup, kjer so bile povprečne hitrosti na dirkah veliko večje kot na slovenskih relijih, velikokrat tudi precej več kot 100 kilometrov na uro. In Raceland je zavit kot presta, zato sem se vedno bolj zavedal, da bo težko.

Ker smo o Corsi OPC že pisali v peti letošnji številki, si malce bolj temeljito oglejmo dirkalnik. Osnova je podobna kot pri dirkalniku R2, ki je letos zmagal na evropskem prvenstvu v razredu ERC Juniors, torej z varnostno kletko obdelana karoserija Adama. Skoraj idealne oblike za reli dirkalnik, saj je majhen in z gumami na skrajnih koncih karoserije, ponuja občutek, ki ga lahko mirno primerjamo s kartom. Oba dirkalnika imata sekvenčni petstopenjski menjalnik, delno zaporo sprednjega diferenciala in hidravlično krmiljeno ročno zavoro, potem pa se podobnosti končajo. Nekaj razlik je že pri podvozju, povsem druga zgodba pa je pri motorju. Če klasični R2 razvije iz 1,6-litrskega atmosferskega motorja okoli 185 'konjev', jih ima pokalni zgolj 142. Kaj, boste dejali, zakaj pa to? Do odgovora ste najbrž prišli že sami: to je zato, da je material manj obremenjen, in zato je dirkanje tudi cenovno dostopnejše. V pokalu ni tako pomembno, kako hitri so dirkalniki, ampak je pomembnejše, da so vsi enaki – zato je vse vitalne dele plombirala tehnična komisija. S tem je dirkanje izenačeno, da pride veliko bolj do izraza vozniški talent, poleg tega je zaradi cenovne dostopnosti večja tudi konkurenca. Če se ne motimo, je bilo do zdaj prodanih okoli 100 dirkalnih Oplov Adamov, od tega samo okoli 30 skupine R2. Vse drugo pa se vozi v pokalih, ki so organizirani v Nemčiji, Franciji in na Češkem. Ste razumeli namig?

Račun je enostaven: ne samo da nakup takega dirkalnika posameznika ali ekipo manj udari po žepu, ampak je tudi material manj obremenjen, zato skoraj ni odpovedi polgredi ali menjalnika. Tudi temeljiti pregledi specializiranih mehanikov, ki jim v žargonu rečemo revizija, so bistveno redkejši kot pri dirkalniku R2. Menjalnik je treba preveriti vsakih 750 dirkaških kilometrov, motor pa samo na 10.000 kilometrov hitrostnih preizkušenj. To pomeni, da 7–10 let samo dirkate, spotoma menjati olje in to je to. Saj si vsi želimo tekmovanje dirkačev, ne pa mehanikov, kajne? Kaj pa občutki za volanom? Čeprav ima pokalni Opel Adam neko čudno mešanico serijske in dirkaške elektronike, zato je postopek zagona motorja malce bolj zamuden, stvar po nemško dela. Zvok motorja je pravi, podvozje se drži asfalta kot lačen klop človeka, zavore dajejo tisti pravi dirkaški občutek. Zaradi delne zapore je treba volanski obroč držati po moško, pravi cukrček pa je sekvenčni menjalnik. Tudi z njim morate rokovati po moško, torej povleči (za prestavljanje v višje prestave) ali potisniti (za nižje prestave) odločno, daje pa občutek, da se bo prej zlomil avtomobil, kot pa bi razobesili belo zastavo predaje ravni zobniki menjalnika. Hidravlične ročne zavore na Racelandu nisem uporabljal, saj sem bil tako navdušen nad lego, da sem raje hitro švigal med ovinki. No, če sem z Opel Corso OPC s časom 58:61 zasedel 37. mesto na naši lestvici (poglejte na www.avto-magazin.si), sem z dirkalnikom dosegel čas 56:41. To pomeni, da se je mali pisani Opel Adam predvsem po zaslugi dirkaških gum, odličnega podvozja in sekvenčnega menjalnika uvrstil na 11. mesto, torej med serijske BMW-je M3, Mitsubishije Lancerje in Renaulte Megane Trophyje, ki imajo vsaj še enkrat ali celo dvakrat več 'konjev' pod motornim pokrovom. Še enkrat se je pokazalo, da pravilo še kako velja: kjer se zabava pri serijskih športnikih konča, se zabava z dirkalniki šele začne.

Kaj pa Tim? Njegovo mnenje o serijski Opel Corsi OPC si lahko preberete v posebnem kvadratku, z dirkalnikom pa je bil hitrejši od moje malenkosti za dobro sekundo na krog. Hja, kaj naj rečem, poznajo se talent, navoženost in mladost, zato sem mu po izzivu športno stisnil roko. Kapo dol Adamu in Timu.

Kaj si Tim Novak misli o Corsi OPC?

»Lušten avto, sploh če gledamo razmerje cena in zmogljivost. Motor je res dober, lepo vleče že iz nizkih vrtljajev, tako imenovane turbo luknje skoraj ni čutiti. Všeč so mi bili še delna zapora diferenciala, zavore in deloma tudi podvozje, malce razočaran pa sem bil nad položajem za volanom in menjalnikom. Sedi se previsoko, menjalnik pa se pri res ostri vožnji začne zatikati, sploh pri prestavljanju v nižje prestave. Z boljšim menjalnikom bi bil avtomobil prava igračka!«

Model Opel Corsa OPC Opel Adam Cup
Motor (zasnova) 4-valjni, turbomotor 4-valjni, atmosferski
Gibna prostornina (cm3) 1.598 1.598
Največja moč (kW/KM pri 1/min) 154 (210) pri 5.800 104 (142) pri 6.500
Največji navor (Nm pri 1/min) 245 pri 1.900–5.800 160 pri 4.250
Menjalnik, pogon ročni 6-stopenjski, prednji, delna zapora diferenciala sekvenčni 5-stopenjski znamke Sadev, prednji, delna zapora diferenciala
Poraba goriva (l/100 km) 7,5 12/25 (etapa/hitrostne preizkušnje)
Gume 18-palčne 16-palčne (asfalt), 15-palčne (makadam)
Masa praznega vozila (kg) 1.278 1.090
Največja hitrost (km/h) 230 171
Pospešek 0–100 km/h (s) 6,8 n.p.
Cena (evrov) 23.480 30.000 + DDV

Besedilo: Aljoša Mrak

Foto: Saša Kapetanovič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"