Loeb pojedel zarečeni kruh in vplačal startnino za Dakar

31. 10. 2018 | Tina Torelli
Deli
Loeb pojedel zarečeni kruh in vplačal startnino za Dakar (foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool)
Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

Devetkratni svetovni prvak v reliju in zelo zabavni zmagovalec relija Katalonija – v cilju je nekdanji telovadec napravil že svojo 79. zmagovalno salto! – se je odločil, da še enkrat ugrizne v velike perujske sipine. Tokrat v zasebnem moštvu.

Na startu v Limi se bo Sebastian Loeb pojavil s podobnim avtomobilom, s katerim je na Dakarju 2017 le za 5 minut zaostal za Peterhanslom. V kokpitu Peugeota 3008 DKR in pod okriljem PH Sport, ki je letos na Dakarju že asistiral šejku Qassimiju, bo Loebu delal družbo njegov zvesti navigator Daniel Elena.

Zadnji 'zasebnik', ki je zmagal na Dakarju, je bil Jean-Louis Schlesser, in to leta 2000. Sébastien Loeb je verjetno edini dirkač, ki lahko s svojim nastopom na Dakarju 2019 izenači veliki dosežek aktualnega šefa dirke Africa Eco Race. »Vso svojo kariero sem na dirkah nastopal kot favorit. Na Dakar 2019 pa se odpravljam kot zasebnik. Kot dirkač, ki ima še vedno veliko lakoto po zmagah, a se zaveda, da ni favorit in da naj na Dakarju išče predvsem zabavo. Kljub temu bo nastop z zasebnim moštvom velik izziv,« je svojo 'last minute' odločitev komentiral legendarni Seb in dodal: »Težkih nasprotnikov v Peruju ne bo manjkalo, ne vemo pa, kako se bodo obnesli nekateri novi modeli dirkalnikov. Sami v Limo odhajamo s predzadnjim modelom dakarskega Peugeota, ki smo ga izboljšali z nekaj modifikacijami na agregatu.«

Kaj pa sipine, ki so letos že v četrti etapi pogoltnile Sebove sanje o dakarski zmagi? »Sipine imam rad, a ključno je, da v njih ne obtičiš. Z Danielom bova imela oba težko nalogo, saj je v sipinah tudi navigacija izjemno zahtevno. In ker je odločitev za Dakar padla v zadnjem hipu, mi seveda manjka precej peščenih kilometrov. Kar nekaj jih bova z Danielom poskušala nadoknaditi decembra na najinem zasebnem testu.«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja