Lewis Hamilton za vrnitev V12 motorjev v formulo 1

13. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Hamilton je poleg tega tudi velik zagovornik vrnitve ročnih menjalnikov s sklopko.

Napovedane spremembe na področju motorjev v formuli 1, ki naj bi v veljavo stopile z letom 2021 so pri moštvih sprožile veliko negodovanja in debat. Veliko je namreč tistih, ki se z napovedanimi spremembami ne strinjajo. Ferrari je tako pred kratkim izjavil, da bo, v kolikor bo do sprememb prišlo v obsegu, kot je predvideno, serijo zapustil in ustanovil svoje tekmovanje.

Svoje mnenje o prihodnosti motorjev v formuli 1 pa je sedaj izrazil britanski dirkač in novopečeni svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je dejal, da bi sam v F1 najraje vrnil 12-valjne motorje, kakršni so v dirkalnikih 'grmeli' v prvi polovici 90-ih let prejšnjega stoletja. »Opremljeni pa bi mogli biti z ročnim menjalnikom, takšnim, ki bi od dirkača zahteval, da ob prestavljanju odmakne roko z volana – to bi bilo precej bolje. In tremi stopalkami. To bi bilo izvrstno, ampak se ne bo zgodilo – čeprav bi bilo resnično dobro, če bi si moral ponovno zatiskati ušesa vsakič, ko bi formula 1 prihrumela mimo.

Za več hrupa tudi Red Bull in Vetel

Hamilton se ob tem spominja svojega prvega obiska dirke formule 1, ko je leta 1996 obiskal Veliko nagrado Belgije. »bil sem v 'paddocku', ko je vanj pripeljal Michael Schumacher in vse se je zatreslo. Tega kot gledalec na televiziji ne začutiš, ampak ko prvič obiščeš dirko, te zvok enostavno odpihne. Tega danes ni več in marsikomu to ustreza, sam pa pogrešam hrup.«

Nova pravila, ki bodo v veljavo stopila leta 2021 sicer predvidevajo višje postavljeno mejo motornih vrtljajev, kako pa se bo obneslo v javnosti, pa bomo morali še počakati. Sicer pa Hamilton ni edini, ki je izrazil željo po vrnitvi V12 motorjev. Podobnega mnenja je tudi Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel, medtem ko se šef ekipe Red Bull, Christian Horner že dlje časa zavzema za sprostitev trenutnih omejitev.

Jure Šujica

Foto: Mercedes AMG Petronas Motorsport

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel