Naša akcija: Bodite en dan sovoznik Timu Novaku v Škodi Fabii R2

5. 5. 2015
Deli

Ob koncu preteklega leta smo najpogumnejše izzvali, da se prijavijo na adrenalinsko izkušnjo, poimenovano Ali si upate biti en dan sovoznik Timu Novaku v Škodi Fabii R2. Dobili smo kar 54 prijav in šestim omogočili, da se peljejo 163 kilometrov na uro po podeželski cesti!!

Skupaj z idrijsko ekipo IK Sport smo sicer hoteli akcijo izpeljati v začetku letošnjega leta na makadamu, vendar je naša država še enkrat dokazala, da nima posluha za ta šport. Kljub iskanju primerne lokacije uradno nismo mogli zapreti niti ene ceste, niti tiste, po kateri se običajno vozijo tanki. Zato smo nad makadamsko izkušnjo obupali in tik pred relijem Opatija odšli na prelepo planoto med Idrijo in Tolminom (vasi Pečine, Prapetno Brdo itd.), ki kolesarjem in pohodnikom ponuja nešteto možnosti. Tam še živijo prijazni ljudje, ki so si test ekipe IK Sport z zanimanjem ogledali. Pravzaprav se je na hribu ob cesti nabralo več ljudi kot na nekaterih dirkah državnega prvenstva!

Da bi izbor še malce popestrili, smo vas izzivali, da nam napišete sporočilo, v katerem ste morali biti izvirni, nenavadni. »Izbrali bomo le pet naših bralcev oziroma sledilcev na Facebooku in naši spletni strani www.avto-magazin.si, zato nas prepričajte z vašim sporočilom,« je bil očitno kar hud zalogaj za številne. Vendar ne za vse, zato smo skupaj z dirkačem Timom Novakom in vodjo ekipe Miranom Kacinom na koncu izbrali kar šest srečnežev.

Najbolj izviren je bil Urban Čebulj, čeprav je priznal, da mu je pomagala tudi punca. Napisal nam je sledečo pesem z začetnicami Avto magazina:

Avtomobilisti smo prav posebni,
vedno mora po bencinu dišati,
tudi če je ura sredi noči,
Opel, Alfa, Subaru važno ni, samo da se izpod gum kadi.

Marsikdo nas postrani gleda, ker glasno ropota,
avto ki skozi ovinek pridirja.
Gas do daske in nasmeh na usta,
avto na počez adrenalin nabije do neba,
zadovoljstvo je popolno, ko ovinek nov pojavi se.
In tako do cilja in nazaj do tanka praznega,
nikoli naj se film ta ne konča.

Na koncu je pripisal, da vsekakor ni France Prešeren, ampak da mu avtomobili pomenijo več kot Prešernu Primicova Julija. Bravo, Urban, ki doma pikolovsko sestavlja poskočno Subaru Imprezo, takoj si bil naš favorit. Nato smo izbrali še Jožeta Koprivnikarja, ki je ravno okoli leta praznoval abrahama. Ker je navdušen nad avtomobili in avtomobilskim športom, hkrati pa je zvest znamki Škoda, saj ima že 16 let še vedno odlično ohranjeno Octavio, mu je sin Matija hotel pripraviti presenečenje za okrogli rojstni dan. No, presenečenje je bilo, vendar malce pozneje. Zelo zanimiva je bila zgodba Mariborčanke Mojce Novak Žižek, ki je na severno Primorsko, obdano s soncem, prišla kar z dvema otrokoma in majhnim kužkom. Njena zgodba je stara okrog 20 let, ko je sedanji župan koprske občine Boris Popovič iskal novega sovoznika. Ker je na dogovorjeni kraj (steza za karting) prišla prej kot on, je bil njegov ego tako užaljen, zato z adrenalinskimi vožnjami ni bilo nič. Pravi, da je Štajerka takrat pošteno zagodla Primorcu. Veliko sreče v življenju ima očitno Luka Čerče, saj je že tretjič bil izbran za vožnjo z dirkalnim avtomobilom. Tokrat za spremembo ne na poligonu, ampak na pravi cesti! Ampak da je Primorec res rojen pod srečno zvezdo, dokazuje tudi možnost v zadnjem trenutku, ko je zraven povabil še nečaka Tjaša Makuca. Na žalost je gospod, ki je hotel razveseliti svojo partnerico, moral zadnji trenutek odpovedati zaradi smrti v družini. Namesto mamice treh deklet, ki si je dirkaške vožnje želela že od otroštva, smo razveselili mladoletnega nogometaša, ki je prav tako navdušen nad avtomobilskem športom. Najbolj žalostna pa je bila zgodba 36-letnega Dušana Kralja, ki mu odpovedujejo ledvice. Na izziv nam je pisal kar iz nefrološkega oddelka ljubljanske UKC in ljubitelja Ferrarija v formuli 1, Rossija v tekmovanju MotoGP ter Loeba smo bili na testu še posebno veseli, saj je na izlet pripeljal kar celo družino.

Vsak se je zraven 20-letnega Tima Novaka, ki je tudi vzorni študent strojništva, peljal pet kilometrov, kar mogoče ni slišati veliko, vendar je treba upoštevati, da stane vsak kilometer s takim dirkalnikom okoli 40 evrov – pa še to brez gum! Zato pa je bila ozka cesta na Šentviški planoti idealna, saj je ponujala tako 180-stopinjski ovinek (tako imenovani hard, kjer je obvezna uporaba ročne zavore) kot tudi hiter odsek, kjer je 180-'konjska' Škoda Fabia R2 (1,6-litrski atmosferski motor, sekvenčni petstopenjski menjalnik, nastavljivo dirkaško podvozje) dosegla največjo hitrost 163 kilometrov na uro. Si sploh lahko predstavljate, kako hitro je to po navadni, podeželski cesti?!?

Se potem čudite, da so vsi prišli iz dirkalnika malce šibkih kolen, predvsem pa z nasmehom na ustih. Besed noro, nepozabno, uau, adrenalinsko itd. kar ni hotelo biti konec. Na vprašanje, ali bi šli še enkrat, pa so vsi takoj odgovorili: Takoj! (AMr)

FOTO: Uroš Modlic

Mojca Novak Žižek, Maribor
»Noro, res noro!«

Urban Čebulj, Ljubljana
»Res sem bil prepričan, da sem se že hitro vozil. Tim je dokazal, da sem živel v zmoti!«

Tjaš Makuc, Šempeter pri Novi Gorici
»Nogometa sicer še ne bom zamenjal za reli, vendar je bilo zelo zanimivo.«

Jože Koprivnikar, Škofja Loka
»Na zadnjici kar čutiš, kako asfalt 'pobira' gume.«

Dušan Kralj, Novo mesto
»Nepozabno, res. To pa je bila vožnja življenja.«

Luka Čerče, Šempeter pri Novi Gorici
»Bil sem že sovoznik v dirkalnikih, vendar na poligonih. Po navadni cestici s 163 kilometrov na uro pa je čisto druga stvar.«

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"