Novo v Sloveniji: Prihaja Opel Combo, že petič

4. 6. 2018
Deli

Pri Oplu so sicer že februarja razkrili fotografije svojega novega Comba, a za prvo seznanjanje z novostjo imajo dovolj časa. Serijska izdelava ne bo nared pred koncem poletja, na slovenske ceste bo zapeljal na začetku oktobra.

Vseeno pa je za Opel pomembno, da morebitne kupce o novosti seznanijo že dovolj zgodaj. Prejšnji Combo je nastajal v sodelovanju s Fiatom kot dvojnik Dobloja, njegova prodaja pa se v Sloveniji ni ravno razplamtela. Pred tem je Opel Comba izdeloval na osnovi svojih modelov, najprej na Kadettovi, nato na Corsini osnovi.

Zamisel za novega Comba je nastala še ob začetku sodelovanja med ameriškim GM in francoskim PSA, ko so ob obeh skupnih križancih na isti platformi predvideli še četverko za vedno uspešni razred manjših dostavnih kombijev oziroma iz njih za osebno rabo predelanih enoprostorcev. Combo (Opel in Vauxhall) ter oba brata iz PSA, Peugeotov Rifter in Citroënov Berlingo, bodo skupaj pokrivali kar velik delež osebnega in tudi tovornega programa v razredu. V njem je na slovenskem trgu vsaj pri deležu osebnih vodilni Berlingo, zagotovo ga bo dopolnil tudi Combo.

Novost bo na voljo v dveh dolžinah in z dvema medosnima razdaljama. Osnovni je dolg 4,4 metra, daljši pa 4,75 metra (medosna razdalja 2,79 oz. 2,98 m), ob petih sedežih v osnovni različici je pri podaljšani na voljo tudi tretja sedežna klop. Poganjala jih bosta dva motorja, oba z različnimi zmogljivostmi. Turbobencinski je trivaljnik (1,2 litra delovne prostornine) in bo na voljo s 110 in 130 'konji' (pri močnejši bo ob običajnem ročnem šeststopenjskem na voljo tudi samodejni osemstopenjski). Turbodizelski štirivaljnik (1,5 l) bo na voljo v treh zmogljivostnih različicah (75, 100 in 130 'konj'), tudi tu bo pri najmočnejši različici na voljo osemstopenjski samodejni menjalnik.

Pri Combu bo mogoče dobiti številne opremske dodatke, ki jih sicer poznamo tudi iz osebnega in predvsem križanskega programa znamke, tako varnostne kot tudi tiste za zabavno in udobnejšo uporabo, nekaj jih bo tudi že serijskih, večina seveda za dodatno plačilo.

Oplovi trgovci bodo naročila začeli sprejemati julija, takrat bodo znane tudi cene. Pričakujemo lahko, da bodo te pri Combu za osebno rabo z dodatno oznako Life, podobne kot pri podobnih tekmecih, torej se bo pri osnovnem začela nekje okoli 15 evrskih tisočakov.

Konec leta bo Opel v Sloveniji začel prodajati tudi tovorni program Comba.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja