Oliver Solberg je postavil nov mejnik

28. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli

Sedemnajstletnik je postal najmlajši zmagovalec relija za evropsko prvenstvo.

Svet relija dobiva novega Solberga, ki bo krojil svetovni vrh. Po starih starših in očetu Petru, ki je v svoji bogati karieri osvojil tudi naslov svetovnega prvaka, namreč čedalje bolj nase opozarja še najmlajši v družini, Oliver Solberg. Po odmevni zmagi na nedavnem reliju v ZDA, kjer je bil v pretežno ameriški konkurenci najhitrejši na 11 izmed 13 etap, je pretekli vikend slavil še na reliju po Latviji in tako pri le 17 letih in 254 dnevih postal najmlajši zmagovalec kateregakoli relija v zgodovini preizkušenj, ki štejejo za naslov evropskega prvenstva.

Mladi Solberg je pravzaprav pokazal podobno predstavo kot v ZDA, saj je slavil na 10 izmed 13 hitrostnih preizkušenj. Svojo dominanco je tako začel že prvi dan v soboto, ko je premoč pokazal že na ogrevanju, nato pa zmagal na vseh hitrostnih preizkušnjah z izjemo tretje, kjer ga je v enem izmed desnih ovinkov zaneslo z idealne linije. Razlika je tako po prvem dnevu in petih znašala 9,7 sekunde pred zasledovalci.

Drugi dan še bolj prepričljivo

A če se je razlika po prvem dnevu zdela še ulovljiva, je drugi dan hitro postalo jasno, da bo Solbergu zmago preprečila le okvara ali pa velika napaka. No, ne enega ne drugega konkurenca ni dočakala, saj je Solberg že po treh etapah svojo prednost podvojil in jo nato do konca drugega dne, s tem pa tudi konca relija, le še povečeval in tako vknjižil prvo zvezdico na reliju Liepaja.

»Res ne vem, kaj naj rečem. Kaj pravzaprav lahko povem? To je največji dosežek moje kariere, najpomembnejši dan v mojem življenju. Če sem čisto pošten, sem sem prišel z namenom, da vidim, kako tovrstni reliji pravzaprav potekajo. Jasno, želel sem si uvrstitve pri vrhu, a vendarle gre za evropsko prvenstvo, kjer dirkanje poteka na višji ravni, kot sem je vajen,« je dejal Solberg po osvojeni zmagi.

Na reliju po Latviji je Solberg sicer nastopil z dirkalnikom Volkswagen Polo R5 ekipe Circle-K in ob pomoči navigatorja, Severnega Irca Aarona Johnstona, vendar pa je ob nadaljevanju takšnih predstav najbrž le še vprašanje časa, kdaj ga bomo prvič videli za volanom dirkalnika WRC.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"