Pikes Peak: zanesljiva zmaga Loeba

1. 7. 2013
Deli

26 let po tem, ko se je Audi prvi spomnil na slovito, takrat še makadamsko gorsko dirko Pikes Peak v Koloradu poslati tovarniško specialko in tovarniškega voznika in 25 let po tem, ko je to storil Peugeot, so se Francozi odločili ponoviti vajo.

Leta 1987 je Walter Rohrl z Audijem prvič peljal pod mejo 11 minut - a je tedanji rekord izboljšal le za 20 sekund. Vatanen je bil leto kasneje hitrejši še za nekaj desetink. Letos se Seb Loeb s Peugeotom 208 T16 ni spuščal v podrobnosti. Lanski rekord Rhysa Millena (9:42) je zrušil za skoraj minuto in pol. 8:13 je čas, ki bo (če se Loeb ne vrne ali če se zgodbe na podoben način ne loti še kakšna znamka) stal še dolgo, Millen pa se za las ni uspel spustiti pod mejo devetih minut (9:02). Romain Dumas, ki je bil njun edini resni tekmec, je zaradi okvare dirklanika (gorkohitrostna Norma) ostal brez uvrstitve.

Rekord je podrl tudi legendarni 'Monster' Tajima, z električnim prototipom se je prvič spustil pod mejo 190 minut (9:46), medtem ko je tik nad 10 minutami ostal Carlin Dunne z električnim motociklom Lightning, ki je zmagal v skupni konkurenci motociklistov, kar je še en prelomnica.

Dirko je sicer motilo vreme, po več kot 6 urah še ni bila končana, precej časa pa so odnesle tudi prekinitve zaradi nesreč, saj so kar nekaj dirkačev morali evakuirati s helikopterskim reševanjem.

Takole je bil Loebov nastop videti iz njegovega avtomobila:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"