Race of Champions 2008

20. 12. 2008
Deli

Sebastien Loeb si je v osmini finala že v prvem ovinku privoščil napako, ki je sprva namignila na senzacijo – izpad velikega favorita že v prvem krogu – a je Francoz kasneje nadoknadil izgubljeno in premagal Mullerja.

Letošnji konec sezone, na katerem se zberejo skoraj vsa pomembnejša imena avtomobilskega športa, je postregel s pravo akcijo, vredno imena Dirka prvakov.

Na Wembleyju, ki so ga za namene dirkanja asfaltirali in ogradili, so se zbrali svetovni F1 prvak Hamilton (žal se dirke ni udeležil, je pa naredil nekaj demonstracijskih krogov z dirkalnikom F1), petkratni svetovni prvak v reliju Loeb, aktualni prvak WTCC-ja Muller, nekdanji prvak WTCC-ja Priaulx, sedemkratni F1 prvak Schumacher, F1 upokojenec Coulthard, najmlajši F1 zmagovalec Vettel, najmlajši prvak britanske F3 Alguersuari, mojster superbika Troy Bayliss, prvak DTM-a Ekström, osemkratni zmagovalec Le Mansa Kristensen, nekdanji prvak BTCC-ja Jason Plato, lanski NASCAR prvak Carl Edvards, prvak Formule Drift Tanner Foust, trenutno vodilni v seriji A1GP (za moštvo Irske) Adam Carroll in irski mojster relija Gareth MacHale.

Slovita imena dirkaške srenje (pogrešali smo Grönholma, Kovalainena, Rossija, Senno in še katerega) so se merila s Fordom Focusom WRC, KTM-om X-Bowom, dirkalnikom ROC, Abarthom 500 Assetto Corse in buggyjem RX 150.

Nekaj dirkačev je imelo težave z zagonom WRC-dirkalnika, na splošno pa je bilo največ akcije pri vožnji buggyjev (večinoma ‘počez’) in KTM-ov, s katerimi so največkrat zapeljali s steze. V Pokalu narodov sta Michael Schumacher in Sebastian Vettel Nemčiji pripeljala zmago. Na zelo spolzki in tehnično zahtevni stezi sta v finalu premagala skandinavsko posadko (Kristensen, Ekström). Če je bilo treba za zmago in napredovanje v Pokalu narodov osvojiti dve zmagi, na dirki posameznikov prostora za napake ni bilo, saj je bilo treba (z izjemo finala) osvojiti le eno zmago.

Iz osmine finala so v četrtfinale napredovali: Schumacher (Kristensen je bil z buggyjem počasnejši), Edvards (Alguersuari je s KTM-om zletel s steze), Foust (Button je bil z buggyjem presenetljivo počasnejši), Coulthard (MacHale je bil s Fiatom slabši), Priaulx (Plato je bil s 300- ‘konjskim’ Fordom počasnejši), Ekström (s Carrollovim buggyjem ni imel težav), Vettel (mladinec je pospravil Baylissa z buggyjem) in Loeb. Francoz je poskrbel za senzacijo, ko je že v prvem ovinku s KTM-om ustrelil s ceste in pri tem skoraj zadel Yvanna, a nato nadoknadil zaostanek in prehitel Mullerja.

V četrtfinalu je v dvoboju z Edvardsom presenetljivo izpadel Schumacher in kasneje povzel, da mu pokriti dirkalniki (Abarth) ne ustrezajo. Presenečenje je bila tudi Priaulxova zmaga s Focusom WRC nad Ekströmom. V polfinalu je v dvoboju KTM-ov DC v zadnjem ovinku zletel s steze in se z blokiranim kolesom še privlekel čez ciljno črto pred Edvardsom.

V finalu je prvo dirko z buggyjem dobil Loeb, a je Coulthard reli prvaku vrnil s KTM-om. Odločila je tretja vožnja, v kateri pa Loeb z buggyjem ni dovolil presenečenja in se je vpisal med zmagovalce Dirke prvakov.

Mitja Reven, foto: ROC

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja