Reli Dakar se seli v Savdsko Arabijo; kaj pa o tem menijo tekmovalci?

25. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli

Po selitvi v Južno Ameriko je to že tretjič, odkar reli Dakar menja lokacijo.

Pred kratkim je iz dirkaškega sveta prišla novica, da se bo po desetih letih od prihoda v Južno Ameriko reli Dakar znova selil na novo področje. Po Afriki, kjer je reli potekal med letoma 1979 in 2009, in Južni Ameriki (zadnje leto pa zgolj po Čilu), kjer je reli potekal zadnjih deset let, so se namreč organizatorji odločili, da se bodo dirkači prihodnje leto na začetku januarja pomerili nekoliko bliže nam, natančneje v Savdski Arabiji.

Kot enega izmed razlogov za selitev organizatorji navajajo željo po odkrivanju novega, verjetno pa so k selitvi pripomogli tudi zapleti okrog letošnje dirke. »Tretje poglavje v zgodovini relija je še posebno zanimivo za dirko, namenjeno raziskovanju, kakršna je ne nazadnje tudi Dakar. Sam sem valove navdušenja prvič doživel že pred 25 leti, ko sem z rokami na krmilu motocikla prvič prečkal Saharo, zdaj pa se z ekipo podajamo na novo avanturo po Srednjem vzhodu,« je dejal organizator Dakarja, David Castera. Navdušenje nad selitvijo je sicer izrazil tudi princ Abdulaziz bin Turki AlFaisal Al Saud, predsednik krovne športne zveze Savdske Arabije, kjer ima avtomobilski šport čedalje večji pomen.

Tekmovalci veseli sprememb

So pa svoje mnenje o selitvi na novo lokacijo že izrazili tudi nekateri dirkači. Selitve se tako veseli skorajda domačin, sicer pa lanski zmagovalec relija Dakar, Katarec Nasser Al-Attiyah. »Mislim, da bo zanimivo za vsakogar, saj gre za popolnoma novo lokacijo. Ko se spremeni lokacija, se seveda spremeni tudi teren. Vendar pa imam s terenom na Srednjem vzhodu, še posebno pa s Savdsko Arabijo, kjer sem dvakrat slavil na reliju Hayel, zelo veliko izkušenj. Merim na stopničke in glede na to, da sem specialist za to regijo, menim, da imam dobre možnosti boriti se za sam vrh na reliju leta 2020. Pogrešali bomo reli v Južni Ameriki in južnoameriške navijače, a hkrati imamo radi reli Dakar in moto šport, zato se ga bomo udeležili, kjerkoli že bo.«

»Ko sem prvič slišal govorice o selitvi, sem se spomnil na besede ustanovitelja relija Dakar, Thierryja Sabina. Pred leti je govoril o pomenu odkrivanja: 'Če rad odkrivaš Afriko, boš rad odkrival tudi druge kotičke sveta.' Na te besede sem prvič pomislil, ko smo se selili v Južno Ameriko, zdaj pa se po desetih letih vračajo,« pa je slikovito dejal petkratni zmagovalec in veteran relija Dakar Cyril Despres.

 Sicer pa sta medtem že znana začetek relija in celotna trasa. Ta bo tako potekala od mesta Jeddah ob Rdečem morju, kjer se bodo tekmovalci s starta pognali 5. januarja prihodnje leto, in bo šla nato proti severu. Trasa se bo nato v osrčju pokranje Tabuk obrnila proti jugovzhodu in se nadaljevala proti Riyadhu, kjer bodo tekmovalci imeli dan premora. Od tod bodo tekmovalci pot sprva nadaljevali proti jugu in nato nazaj proti Rdečemu morju, konec dirke pa bo 17. januarja v mestu Al Quiddya.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"