Slovenski kartisti znova uspešni v italijanskem Lonatu

18. 3. 2019 | Janez Heimer
Deli

Na tradicionalni mednarodni dirki Trofeo Primavera so nastopili štirje Slovenci, najbolje pa sta se izkazala Mark Kastelic in Martin Mihič.

V letošnji tekmovalni sezoni se slovenski kartisti vse bolj množično udeležujejo močnih mednarodnih tekmovanj v sosednji Italiji. Pretekli konec tedna so v okviru 30. tradicionalnega mednarodnega pokala Trofeo Primavera nastopili štirje Slovenci. V kategoriji KZ2 sta barve Slovenije zastopala Sara Markučič (AK Lamko) ter Martin Mihič (JEFRA Racing Klub), v najmlajši kategoriji Mini 60 pa sta dirkala Mark Kastelic (AMD Šlander) in Matic Preša (AK NSR).

V razredu Mini 60, kjer so vozniki stari od osem do 12 let, je izjemen uspeh v konkurenci 51 voznikov dosegel Mark Kastelic (Formula K/TM/Vega), ki je že v kvalifikacijah in izločilnih dirkah nakazal dobro formo. V finalni vožnji je startal deseti in končal na izvrstnem devetem mestu. Tudi Matic Preša (Formula K/TM/Vega) je navdušil z neposredno uvrstitvijo v finalno vožnjo, kjer nastopi le 34 najhitrejših. V finalu je Preša pridobil kar osem mest in na koncu osvojil 21. mesto. Zmagovalec je postal Indonezijec Bohra Akshay pred Švedom Joelom Bergstromom in Avstrijcem Kianom Blumom (vsi Parolin/TM/Vega).

Odmeven rezultat v najmočnejšem razredu KZ2 pa je dosegel Martin Mihič (TB Kart/TM/Vega), ki je v konkurenci 57 voznikov iz 14 držav zasedel končno 14. mesto. Ljubljančan svojega nastopa na dirki tokrat ni začel najbolje. Po obetavnih dosežkih na prostih treningih se je zapletlo v kvalifikacijah, kjer si je Mihič privozil skromno 32. mesto. V izločilni vožnji je za las ujel neposredno uvrstitev v finale in dirko začel iz ozadja, z borbeno vožnjo pa je v finalu pridobil kar 13 mest. Sara Markučič (Maranello/TM/Vega) je kot edina predstavnica nežnejšega spola v najmočnejšem razredu znova dokazala svoj talent, saj se je že v kvalifikacijah zavihtela na visoko 25. mesto, svojo formo pa je stopnjevala tudi v izločilni dirki in osvojila izvrstno deveto mesto. V velikem finalu je po startu napredovala za eno mesto in dirko zaključila na 17. mestu. Stopničke za najhitrejše so bile v razredu KZ2 povsem italijanske, saj je zmagal William Lanzeni pred Massimom Dantejem in Marcom Tormenom.

Finale pokala Trofeo Primavera bo na dirkališču South Garda Karting v Lonatu na sporedu 30. in 31. marca.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja