Formula 1: Umrl je Charlie Whiting!

14. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli
Formula 1: Umrl je Charlie Whiting! (foto: Profimedia)
Profimedia

Umrl je v Melbournu, le tri dni pred začetkom nove sezone formule 1, v kateri bi že 23. leto zapored opravljal vlogo tehničnega direktorja serije.

Svet formule 1 je danes zavit v črnino. Po kratkotrajni bolezni (usodna je bila pljučna embolija) se je namreč poslovil direktor dirk formule 1 Charlie Whiting. Umrl je danes zjutraj v 67. letu starosti v Melbournu, le dan pred začetkom prvih prostih treningov in le tri dni pred začetkom letošnje sezone, v kateri je bil dolgoletni direktor dirke.

Whiting je bil brez dvoma eno izmed največjih imen formule 1. Kariero je začel kot mehanik v reliju, po le letu dni v seriji formula 5000 pa se je leta 1977 preselil v formulo 1 k moštvu Hesketh. To se je sicer le leto dni pozneje poslovilo, kar je pomenilo nov pomemben korak za Whitinga, ki se je nato kot glavni mehanik pridružil moštvu v lasti Bernieja Eccelstona, Brabham.

Z Eccelstonom sta se pri Brabhamu odlično ujela, in ko je slednji leta 1988 prodal moštvo ter se še bolj aktivno podal v vodenje serije formule 1 (v njenem ozadju je kot eden izmed ustanoviteljev združenja ekip, poimenovan FOCA deloval že vse od leta 1974), mu je pri tem sledil tudi Whiting. Istega leta je tako postal tehnični delegat FIE za formulo 1, leta 1997 pa je nato prevzel vlogo direktorja dirk in delegata za varnost. Med drugim je bil po smrti Juliusa Bianchija eden izmed glavnih pobudnikov za lansko uvedbo kontroverznega zaščitnega loka na dirkalnikih.

Novico o Whitingovi smrti je prvi naznanil direktor organizacije Fia, Jean Todt, poklonili pa so se mu tudi drugi veljaki. »Charlieja sem poznal vse svoje dirkaško življenje. Skupaj sva delovala kot mehanika, postala sva prijatelja in med dirkaškimi vikendi skupaj preživela veliko časa. Ko sem izvedel za žalostno novico, me je zajela velika žalost. Pretresen sem. To je velikanska izguba, ne le zame, ampak za celotno formulo 1, organizacijo FIA in motošport na splošno,« je dejal Ross Brawn.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja