Video: Toyotin novi hibridni dirkalnik: TS040

28. 3. 2014
Deli

Tudi pri Toyoti odslej za dirke FIA vztrajnostnega svetovnega prvenstva in za Le Mans prisegajo na štirikolesni pogon.

Lanski dirkalnik TS030 je imel sicer hibridni pogonski sklop, a je energijo regeneriral in z elektromotorjem pomagal le zadnjim kolesom. Pri novem TS040 so dodali še motor-generator (znamke Aisin, zadaj je za hibridne komponente poskrbel Denso) k prednji osi. Po pravilih lahko kolesa poganja le pri hitrostih nad 120 kilometrov na uro (enako, kot pri Audiju R-18 e-tron Quattro), kot pravijo pri Toyoti, pa so ga dodali predvsem zato, da lahko energijo med zmanjševanjem hitrosti opravlajjo tudi pri sprednjih kolesih. Oba generatorja seveda polnita isti kondenzator (ki ga uporabljajo namesto klasične baterije, saj ni potrebe po shranjevanju energije za daljši čas), ima pa kapaciteto 6 MJ.

Tako ima Toyota TS040 za 480 'konjev' električne moči. Točnega razmerja pri Toyoti ne izdajo, a lani je imel električni motor za zadnjo os 300 'konjev'. Bencinskemu motorju (za razliko od Audija in Porscheja pri Toyoti niso posegli po turbinskem polnjenju) so prostornino povečali s 3,4 na 3,7 litra (za toliko so spremenila pravila) in zmore 512 'konjev'. Skupni seštevek je tako blizu tisoč (992, natančneje), a je skupna sistemska moč v resnici malenkost manjša, saj ta nikoli ni tako velika kot seštevek vseh treh motorjev.

Tako bomo letos v prvenstvu FIA WEC (World Endurance Championship) in Le Mansu videli tri vrhunske hibridne prototipe, a s hudi različnimi motorji z notranjim izgorevanjem. Audi prisega na 3,7-litrski V6 turbodizel, Toyota na atmosferski bencinski V8, porsche pa na s turbino podprti dvolitrski bencinski V4. Poleg tega ima Audi le kinetični hibridni sistem (z vztrajnikom), ki sodi v kategorijo hibridnih prototipov ki lahko shranijo do 2 MJ energije, Toyota kondenzator s 6 MJ in tako kot Audi regenerira le kinetično energijo, Porsche pa litij-ionsko baterijo, poleg regeneracije kinetične energije še regeneracijo toplotne (iz izpuha, kot v F1) in sodi v razred do 8 MJ. Več shranjene energije seveda pomeni večjo težo in ravno zato so se pri Toyoti odločili, da shranijo le do 6 MJ energije - večja teža v razredu 8 MJ bi namreč pomenila, tako so izračunali, slabše čase na stezi. Zakaj toliko poudarka hibridnim sistemom? Zato, ker je letos pretok goriva omejen.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"