'Zverino' v Budimpešti udomačil Chambliss, Podlunšek s strgano mišico in tehnično okvaro

3. 7. 2017 | Tina Torelli
Deli

Če zračni progi z na gosto posejanimi vratci prištejemo še let pod Verižnim mostom, kar je pri 370 kilometrih na uro nekaj takšnega, kot brzinsko v temi vdeti sukanec v šivankino uho, lahko dirko v Budimpešti označimo za eno težjih v zgodovini prvenstva.

K sreči se letos v boje in dvoboje ni, razen v petek, vmešalo še slabo vreme - včerajšnji pogoji na progi so bili tako skoraj sanjski. Žal se Budimpešta ni izšla sanjsko za slovenskega asa Petra Podlunška - na sobotnih kvalifikacijah si je med letom strgal mišico desne roke, kar pomeni dvoje: hude bolečine in slabši občutek za letenje, a to ni bil razlog, da včeraj na dirki ne bi nastopil, ko mu je nastop preprečila tehnična napaka.

Za vse je kriv 'boter' Peter Besenyei

Budimpešta je bila in ostaja sveti gral prvenstva, saj se je tu navsezadnje tudi vse začelo. Oče formata prvenstva, legendarni Peter Besenyei, je pod Verižnim mostom letel že davno pred začetkom tekmovanja, aktivno pa je sodeloval tudi pri ustvarjanju formata in pravil dirke, zaradi česar se ga je prijel mafijski nadimek 'boter'. Piloti tako že enajst let gostujejo v zračnem prostoru pred madžarskim parlamentom in letijo nad najštevilčnejšo množico prvenstva.

Letos se je dirka najbolje izšla veteranu Kirbyju Chamblissu, kar je že drugič v njegovi karieri, skupno pa je ameriški kavboj na stopničkah v Budimpešti stal kar šestkrat. Kanadčan Pete McCleod je sicer za njim zaostal le kak meter ali 0,108 sekunde, na tretje mesto in v definitivno vodstvo v skupnem seštevku pa je s svojo predstavo nad Donavo pristal japonski samuraj Yoshi Muroya, verjetno največji nacionalni junak med izbrano vrsto pilotov. Po statusu je Yoshiju namreč lahko konkuriral le prehitro preminuli Hannes Arch, ki je lansko leto tu odletel svojo predzadnjo dirko v življenju. Zdaj Hannes leti nad oblaki, medtem ko so njegovi kolegi piloti že trdno na tleh in z mislimi v ruskem Kazanu.

Peter Podlunšek: "Težko rečem, da je ekipa Peter Podlunšek Racing iz Budimpešte odnesla karkoli pozitivnega - vikend nam kljub močni podpori od doma resnično ni bil naklonjen. Začelo se je že v petek na treningu, ko sem se zaradi slabega vremena moral iz varnostnih razlogov izvleči iz proge (Safety Climb Out), nakar sem si v sobotnih kvalifikacijah poškodoval mišico desne roke, dokler se v nedeljo, ko me je fizioterapevt za silo pokrpal, ni vpletla še višja sila. Takoj po poletanju sem pri hitrosti 350 km na uro začutil močne vibracije, ki niso pomenile nič dobrega. Za vsak primer sem se vrnil na letališče in ugotovili smo, da je popustila aerodinamična obloga na podvozju. Organizator nam žal ni dal dveh minut, da bi napako odpravili, a pravila so enaka za vse. Številnim Slovencem, ki so nas s svojo prisotnotjo počastili in razveselilli v Budimpešti, se iz srca zahvaljujem in sporočam, da bomo v Kazanu pripravljeni bolj kot kdajkoli."

Dirka v Kazanu (22./23. julij) je praktično pred vrati, saj do nje manjka le še 18 dni. 

Rezultati Budimpešta 2017

1. Kirby Chambliss
2. Pete McLeod
3. Yoshihide Muroya
4. Martin Šonka
5. Petr Kopfstein
6. Mikaël Brageot
7. Nicolas Ivanoff
8. Matt Hall
9. Juan Velarde
10. François Le Vot
11. Cristian Bolton
12. Michael Goulian
13. Matthias Dolderer
14. Peter Podlunšek

Točke skupnega seštevka po štrih dirkah od osmih

1. Yoshihide Muroya, 39
2. Martin Šonka, 37
3. Pete McLeod, 26
4. Kirby Chambliss, 25
5. Petr Kopfstein, 23
6. Matthias Dolderer, 23
7. Juan Velarde, 15
8. Michael Goulian, 14
9. Nicolas Ivanoff, 14
10. Peter Podlunšek, 12
11. Matt Hall, 11
12. Mikaël Brageot, 9
13. Cristian Bolton, 4
14. François Le Vot, 4 

Tina Torelli
foto: Predrag Vučkovič, Balazs Gardi, Joerg Mitter/Red Bull Content Pool 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"