Stinger je najbolj športna serijska Kia doslej

9. 1. 2017
Deli

Kia je v Detroitu pripravila silovit nastop. Predstavila je Stinger, petvratni in petsedežni gran turismo, ki je najmočnejša Kia doslej in s katerim naskakuje predvsem primat evropskih tekmecev.

Ekipa Petra Schreyerja je pri oblikovanju Stingerja izhajala iz študije GT concept, ki so jo 'davnega' leta 2011 predstavili v Frankfurtu, nad tehniko in voznimi lastnostmi pa je bedel vodja Kiinega razvoja testnih in zmogljivih vozil Albert Biermann.

Kia Stinger z medosno razdaljo presega tekmece, med katere se uvrščajo Audi A4, Infiniti Q50, Lexus IS, BMW 4 Gran Coupe, Lexus GS in Mercedes-Benz CLS, v vrh razreda pa se uvršča tudi z dolžino in širino, kar obeta zelo prostorno notranjost. 55 odstotkov šasije sestavlja jeklo visoke trdnosti, zato je zelo toga, kar pripomore k dobri vodljivosti, ki jo izboljšujejo tudi nastavljivo podvozje.

Pod motornim pokrovom sta na voljo dva nova turbobencinska motorja. 2-litrski turbobencinski štirivaljnik razvija moč 225 'konj', močnejši 3,3-litrski biturbo motor V6 pa moč 365 'konj', ki naj bi zadostovala za pospeške v 5,1 sekunde do 100 kilometrov na uro.

Kia Stinger bo sprva na voljo v ZDA, postopoma pa jo bodo ponudili tudi drugje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"