Štirivaljni dizli se selijo tudi v BMW serije 6

4. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Prvi primerki vstopnega dizla bodo kupcem na voljo v juliju.

Tako imenovani downsizing ali proces zmanjševanja prostornine motorja in števila valjev se pri BMW-ju nadaljuje in počasi zajema vse več modelov. Če se je še pred nekaj let zdelo še nezaslišano, da bi v vozilu serije 6 pod pokrovom motorja našli manj kot šest valjev (pri čemer je ponudba zajemala celo osem- in 10-valjne motorje), pa se zdaj dogaja ravno to.

Bavarski avtomobilski proizvajalec je najavil, da bo z letošnjim junijem okrepil motorno ponudbo modela 6 Gran Turismo (pred prenovo je model spadal v družino serije 5). Štirim dosedanjim motorjem – dvema vrstnima šestvaljnima dizloma ter vrstnima šest- in štirivaljnima bencinskima motorjema – se bo namreč pridružil še štirivaljni dizel, ki bo nosil oznako 620d.

Šibkejši, a z enako količino dodatne opreme kot večji bratje

Čeprav gre za novost v ponudbi serije 6, pa gre za agregat, ki je že poznan v drugih modelih znamke BMW. 190 'konjev' oziroma 140 kilovatov moči bo ponujal vozniku, na voljo pa bo nad štiri tisoč motornimi obrati na minuto. Ob tem bo avtomobil razpolagal s 400 njutonmetri navora, ki bo na voljo že med 1.750 in 2.500 obrati na minuto. S tem naj bi BMW zagotovil še vedno solidne zmogljivosti na cesti, hkrati pa ugodil tudi željam okoljevarstvenikov po čim nižjih izpustih škodljivih izpustov. Ti naj bi se gibali med 127 in 129 gramov na prevožen kilometer, medtem ko naj bi poraba goriva znašala med 4,8 in 4,9 litra na 100 prevoženih kilometrov.

620d bo tako po besedah BMW-ja predstavljal vstopni model v ponudbi, kar pa ne pomeni, da bo zaradi tega tudi (občutno) slabše opremljen. Avtomobil bo tako ob doplačilu še vedno lahko opremljen z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, prilagodljivim zračnim vzmetenjem in aktivnim sistemom krmiljenja, ki krmilni sistem avtomobila prilagaja hitrosti vožnje avtomobila.

BMW bo novinca na trg poslal na začetku letošnjega julija, še nekoliko prej pa bodo znane tudi cena novinca. Za primerjavo, cene serije 6 Gran Turismo se v Sloveniji trenutno začenjajo pri 67.550 evrih.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"