Subarujev dizelski bokser

30. 1. 2008
Deli

Tudi dizel v bokserski različici ima (poleg možnosti simetrične razporeditve pogona) enake dobre lastnosti: nizko težišče in majhne tresljaje. Zaradi nasprotne postavitve valjev oziroma giba batov se namreč tresljaji v precejšni meri izničijo med sabo.

Subarujev dvolitrski turbodizel, prvi takšen za osebni avtomobil, je od daleč zelo podoben enako velikemu bencinskemu stroju, od blizu pa je opaziti precej sprememb, ki ne izvirajo izključno iz drugačnega principa delovanja, torej samovžig namesto vžiga s svečko. Če ju med seboj primerjamo, ima dizel za več kot centimeter manjši razmik med valji (in enakega kot šestvaljni bencinski bokser), zaradi česar so vrtine valjev (za šest milimetrov) manjše in gibi batov (za 11 mm) daljši. Blok motorja je zato za šest centimetrov krajši.

Pet ležajev ročične gredi, glave valjev, bati in nekateri drugi elementi so iz boljših materialov, ojnice so nesimetrično deljene (zato omogočajo daljše batne gibe), bati so oljno hlajeni, v bloku so dodatni hladilni kanali, sesanje je izboljšano (več vrtinčenja za boljše polnjenje), skupni vod prek elektromagnetnih šob brizga s tlakom do 1.800 barov, turbopuhalo s spremenljivim kotom lopatja na turbinski strani pa je skupaj s katalizatorjem nameščeno pod motorjem. Oksidacijski katalizator, vodno hlajeni EGR in filter saj omogočajo izpolnjevanje izpušnih norm EURO 4.

Motor je proti tresljajem še dodatno (tekočinsko) vzmeten oziroma vpet, nekaj sprememb pa je tudi na odgonu: dvomasni vztrajnik je nov, značaj sklopke je prirejen dizlu, pet prestav ima drugačna razmerja in občutek na prestavni ročici je izboljšan.

Subaru obljublja odlične značilnosti motorja, vključno s športno odzivnostjo na stopalko plina. Motor bodo letos predstavili v modelih Legacy in Outback, kasneje pa bodo turbodizelsko gnani tudi drugi Subaruji. Kljub za Subaru neznačilnemu principu motornega delovanja bodo Subaruji, kot kaže, tudi s turbodizlom značilno drugačni. Z razlogom. (VK)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja