Svet je tekel za tiste, ki tega ne morejo

9. 5. 2016
Deli

V nedeljo je na tekaški prireditvi Wings for Life World Run ves svet že tretjič tekel za tiste, ki tega (še) ne morejo, tudi v Sloveniji, kjer se je na startu teka Kongresnem trgi v Ljubljani zbralo okoli 3.000 tekačev. Najboljši tekač, Italijan Giorgio Calcaterra je premagal magično mejo 80 kilometrov.

Preden ga je po dobrih petih urah prehitel zasledovalni avtomobil je pretekel 88,4 kilometra in premagal tudi lanskega rivala in zmagovalca Etiopijca Lemaworka Ketemo. Zmagovalka med ženskami je bila Japonka Kaori Yoshida, ki je pretekla 65,71 kilometra.

Kot rečeno, se je v Ljubljani na Kongresnem trgi zbralo okoli 3.000 tekačev, ki jih je lovilo zasledovalno vozilo Renault Kadjar s slovenskim državnim prvakom v rallyju Aleksom Humarjem za volanom. Na teku je sodeloval tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je izboljšal lanski dosežek, tekli pa so tudi slovenski ambasadorji dogodka maratonec Roman Kejžar, triatlonec Matej Markovič, nekdanja paraolimpijka v metu kopja Tanja Cerkvenik, nekdanja paraolimpijka v namiznem tenisu Mateja Pintar in nekdanji paraolimpijec v alpskem smučanju Matjaž Klemenčič.

Tekmovalci so lahko sodelovali sami ali pa v kateri od ekip. Najštevilčnejša v Sloveniji je bila ekipa Team Passion4life, uradna ekipa partnerja dogodka Renault Slovenija, ki se je z 230 člani uvrstila na deveto mesto na globalni lestvici, številčna pa je bila tudi ekipa Team AS Zavarovalnice Adriatic Slovenica.

Najboljša tekačica v Sloveniji je bila Slovenka Lucija Krkoč, večkratna državna prvakinja in vrhunska gorska tekačica, ki jo je zasledovalno vozilo ujelo na 50,84 kilometra, med moškimi tekači pa je zmagal slovenski maratonec in ultramaratonec Vid Senica, ki je pritekel 64,58 kilometra. Za nagrado bosta naslednje leto na Wings for Life World Run tekla na lokaciji po svoji izbiri. Lani najboljša tekačica v Sloveniji, Žana Jereb, se je letos teka nameravala udeležiti v Avstraliji, a je udeležbo morala odpovedati zaradi poškodbe, lanski najboljši moški udeleženec teka v Sloveniji Hrvat Robert Radojković pa je tekel na Japonskem.

Ne glede na to, kdo je zmagal, so vsi tekači tekli z istim ciljem v mislih – da dvignejo ozaveščenost o poškodbah hrbtenjače. 100 odstotkov startnin in vseh donacij je namreč namenjenih neprofitni fundaciji Wings for Life, ki išče zdravilo za poškodbe hrbtenjače.