Tesla Model X s težavami v mrazu (video)

27. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli
Tesla Model X s težavami v mrazu (video) (foto: Tesla)
Tesla

Zaradi zamrznjenih tesnil se steklo prednjih vrat ne bo spustilo, posledično se bo celoten mehanizem zataknil.

Vsi smo seznanjeni s težavami, ki jih prinašajo nizke temperature in po možnosti tudi sneg, ena izmed njih je vsekakor tudi zmrzal. Praskanje ledu s steklenih površin je eno izmed manj prijetnih opravil, ki jih opravljamo zjutraj, preden se odpravimo na delo. Z nekoliko bolj zoprno težavo pa se spopadajo lastniki avtomobilov znamke Tesla Model X, katerih stekla na vratih nimajo okvirjev, zaradi česar se mora steklo ob odprtju nekoliko spustiti.

A kot je odkril Norvežan Byorn Nyland ima ta sistem odpiranja vrat tudi svojo pomanjkljivost. Da se vrata odprejo in prelomijo, mora sistem nekoliko odpreti okno v vratih, kar pa se lahko pri temperaturah okrog ledišča in pri visoki vlagi izkaže kot misija nemogoče. Tesnila v oknih namreč v tem primeru rada zamrznejo, zaradi česar se okno ne more spustiti, celoten sistem pa se posledično zaustavi in vrata ostanejo zaprta, vozniku pa ne preostane drugega, kakor da počaka, da se avtomobil odtaja oziroma poskusi vrata odpreti na silo.

Byorn se poleg tega spopada še z drugo težavo, pregorelo varovalko brisalcev vetrobranskega stekla. Ta je po vrhu vsega še manjših dimenzij od nadomestne 25-amperske, zaradi česar je prisiljen v uporabo manj zmogljive, 15-amperske varovalke. Pri tem opozarja, da uporaba manj zmogljive varovalke ni sporna, saj postane najšibkejši člen v električni napeljavi in bo v primeru preobremenitve omrežja prva odpovedala. Večja težava je lahko kvečjemu premočna varovalka, ki ob okvari sistema ne bo odpovedala, pač pa bo tok prenesla naprej na drug šibkejši element v omrežju, kar lahko pripelje do požara.

Jure Šujica
foto: Tesla

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"