Tesla Powerwall - širitev ponudbe

2. 5. 2015
Deli

Tesla Motors očitno svoje ponudbe ne namerava omejiti zgolj na električne avtomobile, saj je predstavil hišno baterijo Powerwall, ki bo omogočila precejšnje prihranke pri stroških električnega toka.

Baterija Powerwall se polni iz sončnih celic ali tedaj, ko je cena elektrike nižja, elektriko pa v gospodinjstvo ali za polnjenje električnega avtomobila oddaja zvečer oziroma v času dražjega toka. Ima še več drugih koristnih lastnosti, saj oskrbo gospodinjstva z elektriko denimo zagotovi tudi med izklopi električnega omrežja in tako lastnikom zagotavlja določeno neodvisnost od dobaviteljev, predvsem pa varnost občutljivih električnih naprav.

V praksi gre za razmeroma napravo velikosti 1300 x 860 x 180 milimetrov, ki se jo obesi na steno garaže ali katero drugo steno v hiši ali zunaj nje in priključi na enofazni ali trifazni tok. Poleg litij-ionskih baterijskih celic so v napravi še tekočinski hladilni sistem in krmilna elektronika. Deluje s stalno močjo 2 kW in največjo močjo 3,5 kW ter pri temperaturah med -20 in 43 stopinjami Celzija.

Kot so ugotovili pri Tesli, povprečni uporabnik največ elektrike porabi zvečer ali zjutraj, ne pa tedaj, ko bi je lahko s sončnimi celicami proizvedel največ ali v času cenejšega toka. S Powerwallom se premosti ravno te pomanjkljivosti, kar lahko uporabnikom prinese precejšnje prihranke pri ceni električne energije.

Powerwall je na voljo v dveh kapacitetah s tedenskim ciklusom 10 kWh ali dnevnim ciklusom 7 kWh ter z možnostjo sestavljanja v nize s kapaciteto 90 kWh oziroma 63 kWh. Ti so sicer namenjeni večjim porabnikom, saj lahko že ena enota pokrije večino energetskih potreb povprečnega gospodinjstva v času dražjega toka, torej lahko to dejansko uporablja le cenejši tok oziroma tok iz sončnih celic. Povprečna štiričlanska družina v Sloveniji bi lahko, upoštevaje razliko med dražjim in cenejšim tokom ter z vračunano 8-odstotno izgubo, prihranila do 700 evrov stroškov električnega toka na leto. Če ameriško ceno 3000 ameriških dolarjev za 7 kWh in 3500 dolarjev za 10 kWh različico grobo prevedemo v 3500 evrov, bi to pomenilo, da se stroški vgradnje povrnejo nekako v petih letih, lahko pa tudi prej. Tesla zagotavlja deset let zanesljivega delovanja Powerwalla.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"