Tesla prihaja v Slovenijo! Cenik v nasprotju z zakonodajo?

24. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli

Kupcem so že sedaj na voljo Model 3, Model S in Model X.

Proizvajalec električnih avtomobil Tesla je v Sloveniji na nek način prisoten že leta. pred desetletjem smo namreč na bencinskem servisu verige Petrol na avtocestnem postajališču v Divači že lahko uzrli prve polnilnice ameriškega podjetja. To je bil tudi napoved razcveta električnih vozil na naših cestah, ki pa ga takrat na koncu ni bilo. No, kot kaže pa so se vodilni v podjetju kot vse kaže znova spomnili na nas.

Tesla namreč počasi namerava nadaljevati s širjenjem v južno in vzhodno Evropo in tako so včeraj zvečer (približno ob 19. uri po srednjeevropskem času) na svojem profilu, kjer Elon Musk tudi sicer objavlja večino novic napovedali, da bodo svoje avtomobile ponudili v štirih novih državah: na Poljskem, Madžarskem, v Sloveniji in pa v Romuniji. S tem bo Slovenija postala prva izmed držav nekdanje Jugoslavije, kjer bo podjetje Tesla omogočilo naročilo svojih avtomobilov. Ob tem naj bi v Evropi odprli tudi nov servisni center, ki naj bi stal v Budimpešti. 

Prva vozila v 2020

Sicer pa je informacija o širitvi znamke Tesla prišla v javnost sočasno z govoricami, da naj bi v strukturo podjetja vstopil tudi nemški Volkswagen, ki je Slovenijo v sklopu zagona projekta ID postavil med pomembnejše trge, saj je slovenskim kupcem med prvimi ponudil možnost naročila novega modela ID.3.

Nova vozila je sicer že moč naročiti na njihovi spletni strani, pri čemer pa so zaenkrat že v ponudbi Model 3, Model S in Model X, kot je razvidno iz cenika, pa bo zanje potrebno odšteti med 39.500, kolikor stane vstopna izvedba Modela 3 in pa 77.700 evri, kolikor stane vstopna izvedba Modela X - Model S je od slednjega v osnovi oziroma v različici Long Range približno 2.000 evrov cenejši. A pozor: cene, ki jih oglašujejo na uradni spletni strani še ne upoštevajo davka, kar je v nasprotju s slovensko zakonodajo in kar bi lahko (ker je to zapisano skoraj neopazno) pomenilo zavajanje kupcev. Zanimivo: če si ogledate nemški, francoski, angleški, italijanski ... konfigurator, so pravilno objavljene končne maloprodajne cene z vštetim davkom.

Bodo pa prva vozila do kupcev prišla v začetku prihodnjega leta.

So se pa pri podjetju Tesla za širitev odločili ravno v času nove krize. Vse več je namreč pritožb o različnih koncev sveta o nesprejemljivo slabi kvaliteti izdelave njihovih vozil. Kot smo pred tednom dni pisali je tako nemško podjetje, specializirano za izposojo električnih vozil Nextmove odpovedalo naročilo 85 novih vozil, po tem ko se je izkazalo, da bila zgolj četrtina od 15 vozil iz paketa 100 skupaj naročenih avtomobilov brezhibna. Dodatna širitev na nove trge tako ob tovrstnih težavah nikakor ni rešitev, zaradi česar bi bilo vsekakor bolj primerno, da podjetje najprej odpravi tovrstne težave. 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"