Tesla s težavami pri izdelavi Modela 3

3. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

Od 1.600 avtomobilov, kolikor naj bi jih izdelali do konca septembra, so jih naredili le dobro šestino, vseeno pa naj bi bila situacija pod kontrolo.

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla se sooča s težavami pri proizvodnji njihovega najnovejšega in hkrati najmanjšega avtomobila z imenom Model 3. Ustanovitelj in lastnik podjetja, Elon Musk, je namreč konec meseca julija, ko je avtomobil prišel v proizvodnjo napovedal, da bo število proizvedenih avtomobilov do konca septembra znašalo 1.600 enot, do konca meseca decembra pa kar 20.000 enot. A kot kaže se je pri napovedih močno uštel.

Kljub visokim napovedim pa je proizvajalcu do sedaj uspelo proizvesti zgolj 260 avtomobilov, še nekoliko manj, 220, pa jih je našlo pot do dvojih lastnikov. Tesla je sicer prodajo vozila začela že pred časom na prav poseben način. Še pred začetkom proizvodnje so namreč pričeli z zbiranjem naročil, vsak kupec pa je moral ob naročilu vplačati 1.000 dolarjev predplačila. Za avtomobil, katerega cena je ob naročilu znašala 36.000 dolarjev jim je takrat uspelo navdušiti kar 400.000 kupcev.

Situacija naj bi bila pod kontrolo

Čeprav je zaostanek v proizvodnji precejšen, pa Musk z zaostankom v proizvodnji ni zaskrbljen. Po uradnih podatkih naj bi bil razlog za zaostanek 'ozko grlo' v proizvodnji, a naj bi se v podjetju zavedali, kje je prišlo do težave in so zato že procesu optimiziranja. Z dobavitelji po drugi strani nimajo težav, zato so prepričani, da bodo težave kmalu odpravljene.

Prodaja Modela 3 sicer še vedno narašča, v tretjem četrtletju naj bi tako prodali preko 14.000 avtomobilov, kar je najboljši rezultat v zgodovini podjetja. Le-ti pa bodo morali na svoje avtomobile počakati še kar nekaj časa, saj naj bi bili praktično vsi avtomobili, narejeni do konca leta 2018 namenjeni kupcem – med katerimi je tudi nekaj Slovencev – kateri, so avtomobile naročili še pred pričetkom proizvodnje. Avtomobil bo tako v redno prodajo predvidoma prišel šele leta 2019.

Tesla Model 3 je sicer na voljo v dveh različicah, šibkejši, z dosegom 350 kilometrov in močnejšo z dometom 500 kilometrov. Slednja naj bi do 100 kilometrov na uro pospešila v 5,1 sekundi, končna hitrost pa naj bi znašala 225 kilometrov na uro. Se pa medtem pojavljajo govorice o tretji, najmočnejši različici, katera bi lahko imela še en elektromotor, a pri Tesli tovrstnih informacij ne komentirajo.

Jure Šujica

Foto: Tesla

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja