Tesla X se predstavi

30. 9. 2015
Deli

Dvižna vrata za dostop do zadnjih sedežev, 7 sedežev in doseg 400 kilometrov - to so osnovni podatki nove Tesle X.

Elon Musk, soustanovitelj podjetja Tesla Motors, je na predstavitvi v Kaliforniji dejal: "Prepričan sem, da smo na pravi poti. Po športnem avtomobilu in limuzini prihaja sedaj še limuzinski kombi oziroma križanec, ki bo navdušil tudi tiste, ki sedaj v naši paleti niso videli pravega avtomobila zase. Predvsem imam v mislih družine in ženske voznice," je samozavestno zaključil. 

Štirikolesni pogon in baterija z 90 kilovatnimi urami, ki zagotavlja doseg 400 kilometrov, bosta seveda glavna vaba, čeprav ne gre spregledati, da zmore najbolj nabrita različica do 100 km/h v samo 3,8 sekundah. Dobro lego na cesti zagotavlja odličen količnih zračnega upora (0,29), ne smemo pa pozabiti niti na pomični zadnji spojler. Vetrobransko steklo se razprostira daleč v streho, ponujali pa bodo tako sedem- kot šestsedežnika. Poleg 90-kilovatne različice bosta na trg prišli tudi 70 in 85-kilovatni, ki bosta seveda cenejši.

Na razpolago sta dve različici z 90-kilovatno baterijo, 90D in P 90D. Prvo poganjata dva 259-'konjska' električna motorja (eden za prednja, drugi za zadnja kolesa), drugo pa kombinacija 259-'konjskega' (nameščenega spredaj) in 503-'konjskega (zadaj). Končna hitrost obeh je kar 250 km/h.

V Ameriki za dobro opremljeno različico Signature Series (beri: prvi primerki) hočejo 132 tisoč ameriških dolarjev, je pa zato elektrika na Teslinih hitrih polnilnih posatjah Supercharger seveda vedno zastonj. Cenovna razlika med Teslo S in Teslo X naj bi bila sicer pet tisoč ameriških dolarjev.

Za več podatkov poglejte na uradno spletno stran Tesle.