To so obrisi nove električne Kie, ki bo debitirala v Ženevi

21. 2. 2019 | Jure Šujica
Deli
To so obrisi nove električne Kie, ki bo debitirala v Ženevi (foto: Newspress)
Newspress

Novinec naj bi začrtal pot Kie v elektrificirani prihodnosti, poleg tega naj bi pomagal vzbujati čustva.

Kia je v zadnjem letu dni na področju električnih avtomobilov naredila velik preskok, za kar je v veliki meri zaslužen tudi električni križanec Niro, razvit v sodelovanju s Hyundaiem, poleg tega pa je decembra predstavila novo generacijo križanca Soul, ki je električni pogonski sklop dobil že v prejšnji generaciji. In kot vse kaže, se Korejci ne nameravajo ustaviti, saj bodo na avtomobilski salon v Ženevi pripeljali še en, popolnoma nov koncept s pogonom na elektriko. In z njim imajo očitno velike načrte.

»Bistvo avtomobilskega oblikovanja je v tem, da ujamete srce in ga pripravite do tega, da bo bilo še nekoliko hitreje in dlje – in verjamemo, da ni nikakršnega razloga za to, da bi se to spremenilo zgolj zaradi tega, ker je avtomobil električen,« je bil slikovit Gregory Guillaume, podpredsednik Kijinega evropskega oblikovalskega studia. Omenjeni koncept je namreč v celoti produkt Kijinega evropskega oddelka s sedežem v Frankfurtu.

»Zamislili smo si, da bi oblikovali popolnoma električen avtomobil, ki bi pregnal skrb voznikov, povezano z dometom, zmogljivostmi, mrežo polnilnih mest in vozno dinamiko, hkrati pa bi dobili kurjo polt, že ko bi ga pogledali, še bolj pa bi se naježili, ko bi ga zapeljali. Prav zato je naš električni koncept zasnovan ne le zato, da bi vam pognal kri po žilah, ampak da bi z njim začrtali tudi naš odnos do elektrifikacije,« je na koncu dodal Guillaume.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja