Toyota bo izdelovala električne avtomobile

9. 11. 2016
Deli
Toyota bo izdelovala električne avtomobile (foto: Toyota)
Toyota

Toyota, ki kljub pionirski vlogi pri razvoju hibridnih avtomobilov in avtomobilov na gorivne celice doslej ni pokazala vidnega interesa za električne avtomobile z dolgimi dosegi, bi lahko, kot poroča japonski časopis Nikkei, do leta 2020 pripravila prav te.

Po novem letu bodo sestavili posebno ekipo, ki bo zadolžena za razvoj električnih avtomobilov z dosegom več kot 300 kilometrov, načrtujejo pa tudi sodelovanje z drugimi podjetji v svoji lasti. Za tehnično osnovo novega avtomobila bi lahko služila platforma Priusa ali Corolle, pri razvoju baterij pa bi se lahko zanesli na tuje dobavitelje, s čimer bi predvsem znižali stroške razvoja. Toyota sicer razpolaga s tehnolgijo litij-ionskih baterij, ki jih vgrajujejo tudi v priključno hibridni Prius.

Predvideni datum predstavitve morebitnega električnega avtomobila, ki ga pri Toyoti sicer še niso ne potrdili ne zanikali, sovpada z olimpijskimi igrami v Tokiu. Z njim bodo ustregli tudi vse strožjim okoljskim zakonodajam v zvezi z osebnimi avtomobili v ZDA, Kitajski in drugje, kar bi jim težko uspelo zgolj s hibridnimi avtomobili in avtomobili s pogonom na gorivne celice, ki jih pri širitvi ovira predvsem pomanjkljiva infrastruktura za polnjenje z vodikom. Toyota bo z električnimi avtomobili navsezadnje tudi laže dosegla svojo zavezo, da do leta 2050 uvede modelni program brez škodljivih emisij.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel