Toyota na vodik se imenuje Mirai

18. 11. 2014
Deli

Toyota, ki je pred kratkim presenetila z napovedjo, da ne bo razvijala električnih avtomobilov za daljše razdalje z baterijami, je svojemu modelu na gorivne celice sedaj dala tudi uradno ime.

Doslej so ji rekli kar FCV (Fuel Cell Vehicle), sedaj je dobila uradno ime: Mirai.Zanimivo, enako ime je za opremo ene od različic Mazde3 uporabila Mazda.

Namesto na baterije pri Miraiju za shranjevanje energije skrbi vodik, elektriko za pogon pa iz njega pridobiva v gorivnih celicah. V prodaji bo spomladi prihodnje leto, najprej na Japonskem, poleti pa še v Evropi in Ameriki. Doseg z enim polnjenjem (to traja okoli 5 minut) je okoli 500 kilometrov.

Kašne bodo cene na slednjih dveh trgih, še ni znano, v domovini pa bo FCV stal okoli 7 milijonov jenov oziroma okoli 50 tisoč evrov, kar je za takšen avto relativno nizka cena. Gre za priporočeno maloprodajno ceno, kar bi z našimi davki pomenilo okoli 60 tisočakov (a bo verjetno cena v Evropi še nekaj višja).

Tudi pri tehničnih podatkih so še skopi, prodaja pa bo na začetku omejena na področja, kjer je infrastruktura oskrbe z vodikom že dovolj razvita (Kalifornija, Nemčija). Ali je ena polnilnica z vodikom v Sloveniji (na Petrolovm BS v Lescah) dovolj, da bi bil FCV naprodaj tudi pri nas, še ni jasno.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel