Toyota 'ukradla' del Nürburgringa in ga prenesla na Japonsko

22. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Kompleks, katerega del bo tudi dirkališče, bo delno odprt že leta 2019, v celoti pa naj bi začel obratovati leta 2023.

Dirkališče Nürburgring velja za eno najpomembnejših dirkališč na svetu, še zlasti ko govorimo o postavljanju hitrostnih rekordov. Zaradi razgibanosti pa ni primerno le za športne avtomobile, ampak tudi testiranje običajnih avtomobilov. Čeprav na njem avtomobile preizkušajo proizvajalci z vsega sveta, pa nikoli ne bi pomislili, da ga bo kdo dejansko tudi poustvaril. A prav to, kot kaže, namerava narediti Toyota, ki na Japonskem gradi nov testni poligon.

Japonski avtomobilski proizvajalec namreč po poročanju spletnega portala Cnet.com pripravlja poligon za testiranje svojih avtomobilov. Za to že ima vlasti 7,25 kvadratnega kilometra veliko zemljišče, na katerem bo skupaj stalo 11 različnih prog, vrednost celotnega projekta pa naj bi okvirno znašala 2,28 milijarde evrov. Testni poligon se bo tako pridružil kompleksu Hokajdo, ki naj bi ga Toyota od zdaj uporabljala za zimska testiranja.

Novi testni poligon z imenom Aiči naj bi med drugim obsegal natančne kopije različnih dirkališč iz Evrope in Združenih držav Amerike, med katerimi pa bo, kot omenjeno, tudi odsek slavnega nemškega dirkališča v dolžini 5,3 kilometra. Za kateri del steze gre, pri Toyoti še molčijo, znano je le to, da naj bi višinska razlika med začetkom in koncem znašala dobrih 76 metrov. Steza je sicer del petletnega načrta, v okviru katerega namerava Toyota zgolj za raziskave in razvoj nameniti kar 17,76 milijarde evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja