Toyota predstavlja platformo za avtomatizirane avtomobile naslednje generacije

8. 1. 2018
Deli

Toyota na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu predstavlja novo platformo za avtomatizirano vožnjo Platform 3.0, ki so jo prilagodili Lexusu LS 600h in razpolaga s tipali, ki nadzorujejo kot 360 stopinj okoli avtomobila.

Pri Toyotinem raziskovalnem inštitutu TRI v Kaliforniji so strokovnjaki testno platformo razvijali s tremi osnovnimi načeli v mislih: da bi povečali sposobnost sistema sprejemanja podatkov, da bi tipala na avtomobil integrirali v obliki, ki ne bi preveč vpadljivo posegala v njegove elegantne oblikovne linije, in da bi tehnologijo za avtomatizirano vožnjo tako poenostavili, da jo bo razmeroma lahko proizvajati tudi serijsko.

Sklop tipal platforme 3.0 je zato precej kompakten in lično vgrajen na streho in ob boke avtomobila. V osrčju sistema so štiri tipala laserskega radarja (LIDAR) z dosegom 200 metrov, ki pokrivajo območje polnih 360 stopinj okoli avtomobila. Večina lidarjev v prejšnjih generacijah sistema je nadzorovala le območje pred avtomobilom. Štirje lidarji lahko v svojem območju opazovanja zaznavajo tudi slabo vidljive objekte. Lidarjem z razmeroma dolgim dosegom pomagajo tipala s kratkim dosegom, ki so vgrajena nizko po eno na prednjih blatnikih za vdolbinami za kolo in po eno na sprednjem in zadnjem odbijaču. Tipala so namenjena predvsem zaznavanju manjših nizkih objektov v neposredni bližini avtomobila. Medtem, ko je računalniška tehnika sistema v prejšnjih generacijah sistema zavzela celotni prtljažnik, je zdaj vgrajena v škatlo, ki ni večja od 'subwooferja'.

Toyota bo testne primerke Platforme 3.0 spomladi izdelala v svojem središču za razvoj prototipov v Michiganu, kjer jih bodo tudi vgradili v testne Lexuse LS. Kot se spodobi za prototipe, bo vgradnja platforme zelo prilagodljiva in se bo spreminjala v skladu z najnovejšimi dognanji razvoja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol