Trendi v avtomobilskih barvah za 2016/2017

20. 5. 2016
Deli

BASF-ov oddelek BASF Coating je tudi letos predvidel barvne trende, ki naj bi na avtomobilskem trgu prevladovali v letošnjem in prihodnjem letu.

Kot pravijo, bo letošnje leto prevladujoča tema njihovih barvnih kombinacij paralaksa, koncept, v katerem se predmeti navidezno spreminjajo, če jih gledamo z različnih zornih kotov, kar je tudi odraz dveh konkurenčnih razglednih točk: navdušenja nad virtualnim in hrepenenja po iskrenem samoizražanju.

Sintetični kovinsko modri, srebrni in beli odtenki avtomobilskih lakov na globalni ravni izražajo gibanje k digitalizaciji vsakdanjega življenja, medtem ko se kromatične barve in naravni odtenki nasprotno izražajo v iskanju pristnih avtentičnih izkušenj in čustev predvsem v mestnih predelih. Barvno paleto bodo v prihodnosti obogatili tudi z inovativnimi pigmenti, ki bodo omogočili združitev dveh ali več barv s kovinskimi urbanimi odtenki.

Na izbor barv na avtomobilih sicer vplivajo tudi lokalne posebnosti. V Evropi naj bi letos tržni delež prevzela ASMR-modra barva, v kateri se odraža težnja k paralaksi, v želji po prilagoditvi digitalnemu svetu brez izgube resničnih življenjskih izkušenj pa bo ustregla barvna paleta, ki sega od močne krvavo rdeče barve, preko temno rdečih in zelenih barv do antracitne in črne, ki ponovno pridobiva moč kot ena najbolj pomembnih barv v avtomobilski industriji.

Azijci nasprotno bolj težijo k svežim in igrivim barvam ter kovinski bež barvi peska, v Severni Ameriki pa prevladuje "raingarden", mehka sofisticirana siva barva, ki se s spreminjanjem zornega kota preliva med zeleno in modro nianso.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja