Tri milijone nemških Mercedesov gre v popravilo, konec dizlov v Porschejih

19. 7. 2017 | Tomaž Porekar
Deli

Reuters poroča, da je upravni odbor Daimlerja, materinske družbe avtomobilov znamke Mercedes-Benz, odobril dodatno investicijo kar 220 milijonov evrov za vpoklic več kot treh milijonov avtomobilov te znamke.

Korak naj bi bil potreben, da bodo pri teh avtomobilih zmanjšali vsebnost dušikovih oksidov (NOx) v izpustu. Šef podjetja Diter Zetsche je tudi izjavil, da so se za to odločili, da bo vsem lastnikom svojih avtomobilov, ki jih poganjajo dizelski motorji, zagotovili, da s to motorno tehnologijo ni nič narobe in da ima le-ta še vedno prihodnost.

Vpoklic bo povsem brezplačen, Daimler pa bo z vpoklicem začel v nekaj tednih.

Ta ukrep je tudi neposredni odgovor na odločitev vlade največje nemške zvezne dežele Bavarske, kjer je vlada že najavila prve ukrepe, kako bi zmanjšali vsebnost dušikovih oksidov. V vseh meritvah, ki jih opravljajo na najbolj obremenjenih cestah bavarskega glavnega mesta München, namreč vsebnost dušikovih oksidov stalno presega dovoljene količine. Bavarska vlada že pripravlja ukrepe, s katerimi bo od vseh avtomobilskih izdelovalcev zahtevala, da dopolnijo in spremenijo dizelske avtomobile, ki vozijo po nemških cestah in imajo homologacije še po starem standardu EU 5.

Iz drugih virov pa je Reuters objavil tudi izjavo glavnega direktorja nemškega izdelovalca športnih avtomobilov, Oliverja Blumeja. Ta naj bi najavil, da bo Porsche ob koncu generacij svojih sedanjih modelov, v svoje nove modele nehal vgrajevati dizelske motorje.

Tomaž Porekar

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja