Tudi svojci žrtev prometnih nesreč so žrtve same po sebi

22. 2. 2019 | Jure Šujica
Deli
Tudi svojci žrtev prometnih nesreč so žrtve same po sebi (foto: Zavarovalnica Triglav/Arhiv AM)
Zavarovalnica Triglav/Arhiv AM

22. februar v Evropi zaznamujemo kot evropski dan žrtev kaznivih dejanj. Velik delež žrtev tovrstnih dejanj so tudi svojci žrtev prometnih nesreč, ki pa so po mnenju zavoda Varna pot preveč zapostavljeni.

Prometna statistika, o kateri pogosto pišemo pri Avto magazinu, najpogosteje na področju varnosti (pa tudi sicer) omenja število žrtev prometnih nesreč. Vsako leto evropske ceste v povprečju vzamejo približno 26.000 življenj. Še veliko več, več kot milijon je tistih, ki v prometnih nesrečah utrpijo manjše ali večje poškodbe. A največja in hkrati v večini primerov najbolj zapostavljena skupina žrtve prometnih nesreč so svojci umrlih in poškodovanih.

K sreči pa se zadeve počasi spreminjajo. Prav danes namreč zaznamujemo evropski dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V Evropi namreč tovrstno področje postaja vedno bolj prepoznavno in tako je bila že leta 2012 v Evropskem parlamentu sprejeta Direktiva o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj, med katere seveda spadajo svojci žrtev prometnih nesreč. Tem naj bi se po zaslugi omenjene direktive v prihodnje namenjalo več pozornosti in predvsem psihična podpora.

Republika Slovenija omenjene direktive žal sicer še ni implementirala, kar pa ne pomeni, da se na tem področju nič ne dogaja. Izredno aktiven je tako zavod Varna pot, ki je hkrati del Evropskega združenja prometnih nesreč, kjer se v sklopu kampanje »Making Victims’ Rights a Reality« borijo za to, da bi tudi v Sloveniji namenili večjo pozornost svojcem žrtev in jim tako pomagali v najtežjih trenutkih.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"