Uber bo nadaljeval razvoj samovozečih avtomobilov

15. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

Nadaljevanje testiranj bo mogoče po zaključku preiskave nedavne prometne nesreče in ponovni pridobitvi dovoljenja za testiranje, ki so ga arizonske oblasti po omenjenem dogodku zamrznile.

Čez neka nekaj dni bo minil en mesec, odkar se je v ameriški prestolnici iger na srečo zgodila prometna nesreča, v kateri je življenje izgubila 49-letna peška, vanjo pa je bil vpleten tudi eden izmed 200 preizkusnih avtomobilov podjetja Uber, ki v zvezni državi Arizona preizkuša tehnologijo avtonomnih vozil. In čeprav preiskava dogodka še ni zaključena, prav tako pa še ni znano, kdo je bil krivec za nesrečo, je ameriško podjetje že napovedalo, da bo nadaljevalo preizkušanje tehnologije.

Kdaj naj bi podjetje nadaljevalo preizkušanje avtonomnih avtomobilov, za zdaj še ni znano. Dara Khosrowshahi, generalni direktorica, je namreč dejala, da podjetje še vedno čaka na odločitev in ugotovitve zveznega urada za cestno varnost, ki preiskuje omenjeno nesrečo. Njihova ugotovitev bo tudi odločilno  vplivala na to, ali bo Uberju vrnjeno dovoljenje za testiranje avtonomnih vozil v zvezni državi Arizona, sicer središču testiranja avtonomne tehnologije.

Hitenje in želja Uberja po nadaljevanju testiranj avtonomnih vozil sta nedvomno razumljiva. Podjetje je namreč že novembra lani s švedskim avtomobilskim proizvajalcem Volvo sklenilo dogovor o dobavi več deset tisoč vozil tipov V90, S90 in XC90. Vsekakor pa upamo, da zaradi tega hitenja in želje po čim manjši poslovni škodi ne bo na cesto zapeljalo avtonomno vozilo s tehnologijo, ki še zdaleč ni dovolj razvita za uporabo v vsakdanjem prometu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"