Slovenci omejujemo uporabo mobilnega telefona med vožnjo

31. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Največje število prekrškov je bilo v nedavni akciji ugotovljenih na področju PU Novo mesto, najmanj v Novi Gorici.

Minula dva tedna med 15. in 28. januarjem sta tako kot vsako leto minila v znamenju povečanega policijskega nadzora nad uporabo mobilnega telefona in drugih podobnih naprav med vožnjo. Letošnja akcija je v sodelovanju z Agencijo za varnost v cestnem prometu potekala pod sloganom 'Voziš? Izklopi telefon! Ali pa varno ustavi na primernem mestu, opravi telefonski klic ali pošlji SMS. Šele nato nadaljuj pot.'

Policisti ugotavljajo, da se trend uporabe mobilnih telefonov v Sloveniji izboljšuje. V omenjenem časovnem obdobju so namreč zaznali 3.276 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo. 2.962 voznikom so za prekršek izdali plačilni nalog, 314 voznikom pa je bilo izdano opozorilo. Številke so torej občutno nižje v primerjavi z lanskoletno akcijo, v sklopu katere so bile zabeležene kar 4.304 kršitve. Takrat je bilo voznikom izdanih 3.997 plačilnih nalogov in 327 opozoril.

Telefoniranje med vožnjo ima na možgane enak vpliv kot 0,8 promila alkohola

Največje število prekrškov so v sklopu letošnje akcije zabeležili na policijski upravi Novo mesto, kjer so zaznali 722 kršitev, najmanj pa na policijski upravi v Novi Gorici, kjer je bilo ugotovljenih le 85 primerov kršitev. Ljubljana, kjer se nahaja največja policijska uprava v državi, se je z zabeleženimi 698 kršitvami uvrstila na drugo mesto, na tretjem mestu po številu kršitev pa je s 580 primeri Celje.

Kljub občutnemu upadu zaznanih kršitev pa policija z rezultati še vedno ni zadovoljna. Uporaba mobilnega telefona med vožnjo namreč izdatno zmanjša našo pozornost in sposobnost zaznave dogajanja na cesti. Posledično se občutno zmanjša možnost zaznave pešcev, kolesarjev in drugih vozil v prometu, zaradi česar se izdatno poveča možnost prometne nesreče.

Jure Šujica
foto: Policija, arhiv AM

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"