Uradno: BMW serije 8 prihaja v Le Mans

14. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Prvi primerki bodo na cesto zapeljali še pred koncem leta, prihodnje leto pa bodo sledile nove različice.

Špekulacije postajajo tudi uradno potrjene. Pred nekaj tedni je namreč v javnost pricurljala informacija, da naj bi BMW svojim prodajnim zastopnikom že sporočil datum uradne predstavitve nove generacije velikega kupeja, serije 8, ki se na trg vrača po 19-letnem premoru. Predstavitev je bila po takratnih napovedih načrtovana za 15. junij, potekala pa naj bi v sklopu vztrajnostne dirke za 24 ur Le Mansa, na kateri BMW nastopa s svojim dirkalnikom BMW M8 GTE.

Danes pa je BMW tudi uradno potrdil prihod težko pričakovanega avtomobila, ki smo ga popolnoma kamufliranega pred meseci videli tudi že pri nas v Ljubljani. Od takrat je BMW z njega snel že precejšen del folije, tako da je podoba novinca v veliki meri že znana. Ta bo tako kot napovedano svoj debi doživel že naslednji mesec na drugi dirki svetovnega prvenstva vztrajnostnih avtomobilov.

Sprva na voljo z V8 motorjem

»Na svetu ni boljšega prizorišča za svetovno predstavitev novega BMW 8 serije Coupe, kot je 24-urna dirka v Le Mansu,« je v uradni izjavi bavarskega podjetja dejal član upravnega odbora Klaus Frochlich. »Omenjena dirka je namreč utelešenje strasti, dinamike in vztrajnosti. Prav to pa so karakteristike, ki definirajo naš novi športni avtomobil na prav poseben način.«

Na premieri bo BMW predstavil različico modela z oznako M850i xDrive s povsem novim V8 motorjem in štirikolesnim krmiljenjem. Ponudbo motorjev naj bi sicer sestavljali enaki pogonski sklopi kot pri seriji 7, s katero si serija 8 deli platformo. Prvi primerki naj bi na cesto zapeljali proti koncu letošnjega leta, pozneje pa naj bi BMW ponudbo modela okrepil še s kabrioletom, športno izvedbo M8 in športno limuzino, poimenovano serija 8 Gran Coupe, katere prototip smo letos videli na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja