URI-Soča in Toyota peljeta sodelovanje na novo raven

13. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli

V Ljubljani sta obe strani, hkrati pa tudi predstavniki Univerze Fujita ter Univerze podpisali nov memorandum o sodelovanju.

Toyota in Urgentni rehabilitacijski center Soča že kar lep čas uspešno in zgledno sodelujeta na področju pomoči posameznikom, ki so zaradi različnih razlogov, največkrat pa zaradi prometnih nesreč postali gibalno ovirani. Nenazadnje je bil URI Soča s strani Toyote in ob pomoči AMZS-ja pred kratkim deležen 'donacije' v obliki Toyote Auris, opremljene s slovensko ročico BDF, ki gibalno oviranim posameznikom pomaga pri tem, da ponovno postanejo mobilni.

Na današnjem dogodku, konferenci, ki je potekala v prostorih Univerze v Ljubljani pa je sodelovanje Toyote in URI Soča preseglo dosedanje okvire sodelovanja. Podpisan je bil namreč par memorandumom, ki v prihodnosti predvideva neposredno sodelovanje med omenjeno zdravstveno ustanovo v Ljubljani in neposredno z japonskim avtomobilskim proizvajalcem, hkrati pa sta bili med podpisnicami tudi Univerza v Ljubljani ter Zdravstvena fakulteta Fujita, ki velja največjo, hkrati pa tudi eno najbolj naprednih in cenjenih zdravstvenih ustanov na Japonskem.

URI Soča bo tako pričela sodelovati s Toyotinim BR-Medicare oddelkom za robotiko, ki deluje v sklopu raziskovalnega centra Frontier, specializiranega za razvoj in proizvodnjo naprav, ki pacientom po poškodbah in operacijah pomagajo v največji meri nazaj pridobiti nekdanjo mobilnost. Prav s tem oddelkom pa sodeluje Zdravstvena fakulteta Fujita. Eden izmed rezultatov skupnega dela je nenazadnje tudi robotska naprava WelWalk-100, robotski pripomoček, ki pomaga posameznikom s hemiplegijo oziroma paralizo leve ali desne strani telesa k temu, da ponovno shodijo.

»V veselje mi je, da se povezujemo z vodilnimi rehabilitacijskimi institucijami na  svetu in se veselim skupnega dela pri razvoju rehabilitacijske robotike. Verjamem, da se z medsebojnim sodelovanjem razširi in bogati znanje. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil tudi predsedniku Toyota Adrie, Kensuke Tsuchiya za vzpostavitev dragocenih stikov,« je dejal Dr. Eiichi Saitoh, dr. med. in pa predsednik rehabilitacijske medicine na univerzi Fujita, ki si je že včeraj tudi ogledal prostore Urgentnega rehabilitacijskega centra Soča.  

Za kako pomembno prelomnico tako za URI Soča kot za Univerzo v Ljubljani in pa nenazadnje tudi za slovensko gospodarstvo govori že lista prisotnih, saj so se podpisa memorandumov med drugim udeležil tudi Keisuke Suga, generalni direktor oddelka za robotiko pri BR-Medicare, rektor Univerze v Ljubljani, dr. Igor Papič, generalni direktor URI – Soča, mag. Robert Cugelj, ki je ob tem poudaril tudi dejstvo, da se prav s takimi podvigi URI Soča vrača v gospodarstvo ambasador Japonske, gospod Masaharu Yoshida.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja