V Franciji zaradi onesnaženega zraka uvajajo prepovedi vožnje z avtomobili

Pet turističnih območij v Franciji je zaradi slabe kakovosti zraka uvedlo določene omejitve prometa z avtomobili. V Parizu, Strasbourgu, Lyonu, Annecyju in Iseru ne bodo smeli voziti avtomobili brez francoskih okoljskih nalepk Crit'Air in z nalepkami petega in četrtega razreda.

V primeru Isera (oziroma alpskega območja v okolici Grenobla) bo omejitev veljala za celotno območje, vključno z avtocestami. V Franciji namreč veljajo začasne cone za varovanje čistosti zraka, ki jih uveljavijo le takrat, ko je to res potrebno. V takšni situaciji so se znašli tudi zdaj, ko se je po več tednih povečanega onesnaženja ozračja francoska vlada v določenih regijah odločila za uveljavitev omejitev vožnje.

Turisti in profesionalni vozniki morajo biti previdni in upoštevati omejitve, saj so za neupoštevanje zagrožene zelo visoke kazni. Če na avtomobilu ni ustrezne nalepke, je avtomobil morda celo bolje ustaviti in počakati na konec omejitve, območju prepovedi pa se je bolje povsem izogniti. Prepoved seveda ne velja za tiste, ki imajo na svojem avtomobilu nalepko razredov 3, 2, 1 ali E. O območjih, na katerih veljajo omejitve vožnje, se lahko sicer pozanimate na spletni strani francoske organizacije Crit'Air ali pa na aplikaciji podjetja Green Zones.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"