V Ljubljani kmalu izposoja koles

30. 3. 2011
Deli
V Ljubljani kmalu izposoja koles (foto: Matevž Hribar)
Matevž Hribar

Ljubljanjčanom že maja na voljo 300 koles in 30 postaj in terminalov.

Sistem izposoje koles, ki ga je razvila družba JCDecaux in se uporablja v več kot dvajsetih mestih po svetu, bo meščanom in obiskovalcem omogočil poceni, v večini primerov celo brezplačno izposojo koles.

Sistem deluje po principu izposoje za posamezno vožnjo in ne za doloženo časovno obdobje. S tem, ko uporabnik vrne kolo v stojalo na postaji, je že na voljo drugim uporabnikom, prva ura uporabe pa je brezplačna. Postaje bodo razporejene po širšem središču mesta (v bližini Kina Šiška, v Bežigradu blizu obvoznice, v smeri Most pri tržnici, pri Špici in pri Iliriji ...) z manj kot 400 metri razdalje med posameznimi postajami. Na vsakem terminalu bodo informacije o lokaciji ostalih postaj in prostih stojalih oziroma kolesih. Letni abonma za uporabo bo stal tri evre, strošek prijave za tedensko uporabo pa le evro.

MOL v projektu financira napeljavo optične in električne infrastrukture do terminalov na postajališčih, kar jih bo stalo 54.660 evrov, ostale stroške pa krije Europlakat d.o.o.. Celotni stroški vzpostavitve sistema s 30 postajami, 300 kolesi in glavno enoto za upravljanje znašajo 1,8 milijon evra, na letni ravni pa se bo za delovanje in vzdrževanje 'sprašilo' dobrih 900.000 evrov.