V Sloveniji se začenja digitalno dirkaško prvenstvo - sodelujete lahko tudi vi!

21. 8. 2018
Deli
V Sloveniji se začenja digitalno dirkaško prvenstvo - sodelujete lahko tudi vi! (foto: reys)
reys

V Supernovi na Rudniku v Ljubljani je danes steklo slovensko digitalno prvenstvo v avtomobilskem dirkanju [Reys], ki bo do decembra potekalo v nakupovalnih središčih po vsej Sloveniji na smiulatorju dirkanja Reys pod okriljem podjetij A1 Slovenija in Huawei.

Prva sta v dirkaški simulator v ljubljanski Supernovi, kjer bo prvenstvo potekalo do konca tedna, sedla slovenska vlogerja Ajda Sitar in Ciril Komotar, njuno spopadanje z izzivi virtualne steze pa je z duhovitimi komentarji pospremil naš urednik in komentator formule 1 Dušan Lukič, ki je na koncu tudi sam sedel za volan virtualnega bolida (in postavil odličen čas).

Kot pravijo pri Reys in A1, je namen simulatorja, da z 200-kilogramsko konstrukcijo iz jekla in aluminija ter s tremi velikimi zasloni in po šestih oseh gibljivim sedežem izkušnjo hitre vožnje kar najbolj približajo resničnemu doživetju. Voznik namreč sedi v pravem dirkaškem sedežu znamke OMP, v katerega je pripet s pravimi dirkaškimi varnostnimi pasovi, svoja stopala pa položi na pedala, ki mu dajeta izkušnjo pravega dirkalnega avtomobila. Za dober pogled na virtualno stezo skrbijo trije 49-palčni ukrivljeni zasloni z osvetlitvijo LED in osvežitveno stopnjo 144 Hz (ki popolnomo zapolnijo voznikovo vidno polje), za realistično zvočno kuliso pa vrhunsko ozvočenje. Simulator se poleg tega na gibljivi konstrukciji premika v šestih smereh in tako realistično simulira vzdolžne, prečne in navpične pospeške, na primer pri zavijanju, zaviranju ali vožnji čez robnike. Izkušnja je po besedah našega urednika zelo realistična.

»V podjetju smo strastni privrženci digitalnih stvaritev, tehnologije in adrenalina. Ker je motošport v Sloveniji relativno težko dostopen, smo se odločili, da združimo naše strasti v najmodernejši dirkaški simulator ter tako doživetje dirkanja približamo vsem. Vsi detajli simulatorja [reys] so dodelani do potankosti z enim samim ciljem: doživeti karseda realno izkušnjo drvenja v dirkalniku, kar nam je sodeč po prvih odzivih odlično uspelo,« je dejala Kim Gomilšek, vodja projekta pri [reys].

»Veseli me, da lahko sodelujemo pri projektih, ki pripomorejo k prepoznavnosti blagovne znamke Huawei in še izpostavijo naše kakovostne telefone. Zagotovo ste pred kratkim zasledili novico, da smo globalno zasedli drugo mesto med proizvajalci pametnih telefonov in s tem prehiteli enega od naših največjih konkurentov. Naša pot se tukaj ne konča, in če se izrazim današnjemu dogodku primerno, skupaj z vami 'dirkamo' proti številki ena,« je dodal Samo Podobnik, vodja prodaje pri Huawei Slovenija.

Tisti, ki bi se radi pomerili na digitalnem dirkaškem prvenstvu, lahko to storite ob različnih terminih v vseh večjih slovenskih mestih. Najhitrejši bodo dobili (ob privlačnih tedenskih in mesečnih nagradah (med njimi bodo tudi pametni mobilniki Huawei P20 Pro) možnost, da se 8. decembra v nakupovalnem središču Citypark Ljubljana – BTC pomerijo na finalu, ki bo zmagovalcem za nagrado prineslo dirkaško šolanje na dirkališču Raceland in izkušnjo v pravem dirkalniku. Prvenstvo pa lahko spremljate tudi na spletni strani reys.si, kjer najdete podatke o terminih, lokacijah in možnosti sodelovanja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja